Najnovije vesti

10 NAJPAMETNIJIH HOLIVUDSKIH ZVEZDA: Kventin Tarantino ima IQ 160

Vanserijski inteligentni

10 NAJPAMETNIJIH HOLIVUDSKIH ZVEZDA: Kventin Tarantino ima IQ 160

Pop kultura
Među poznatim ličnostima ima izvestan broj onih čija su inteligencija i obrazovanje sasvim vanserijski i dostojni svakog divljenja

Maneken, glumce i muzičare ponekad neopravdano bije glas da nisu baš mnogo pametni, zbog uloga koje igraju ili predrasuda veznih za profesiju. Među poznatim ličnostima, međutim, ima i izvestan broj onih čija su inteligencija i obrazovanje sasvim vanserijski i dostojni svakog divljenja.

1. Natali PortmanDobitnica Oskara i protagonistkinja “Crnog labuda” diplomirala je na prestižnom univerzitetu Harvard pod svojim pravim prezimenom Heršlag, i pohađala je postdiplomske studije na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Profesori je pamte kao izuzetnog studenta. Govori šest jezika i dva puta je objavljivala radove u naučnim časopisima. “Više volim što sam pametna nego što sam filmska zvezda”, izjavila je jednom priolikom, u intervjuu za “Njujork post”.

2. Ešton KučerOvaj glumac koji se nedavno oprobao i u ulozi Stiva Džobsa izgubio je srednjoškolsku stipendiju kada je kao svojevernu neslanu šalu, izveo provalu u svoju srednju školu. Upisao je Univerzitet u Ajovi, ali ga je nasputio u 19. godini, i posvetio se manekenstvu. Osim glume bavi se i pametnim investiranjem - u kompanije kao što su “Erbeenbe”, “Sptifaj” i “Forskver”.

3. Sindi KrafordJedna od prvobitnih Velikih šest supermodela, završila je srednju školu kao najbolja u generaciji, a delom novca zarađenog manekenstvom u prvo vreme je finansirala studije tehnologije, koju je upisala na Nortvestern univezitetu. Studije je, međutim, ubrzo napustila da bi se posvetila karijeri, i pokazalo se da nije pogrešila.

4. Kventin TarantinoIQ ovog poznatog režisera je 160, po čemu ne zaostaje za fizičarem Stivenom Hokingom. Uprkos inteligenciji nikad, međutim, nije posebno voleo školu, osim časova istorije, “jer su na neki način bili kao filmovi”. Zbog toga je školovanje prekinuo već u srednjoj školi, da bi se posvetio stvaranju nekih od najčuvenijih i najviše nagrađivanih filmova svih vremena, kao što su “Ulični psi”, “Petparačke priče”, “Ubiti Bila”, i drugi.

5. Met DejmonGlumac Met Dejmon je možda jednako pametan kao i njegov lik Vil Hanting, a ideju za scenario ovog filma dobio je kao student Harvarda, gde je pohađao kurs iz dramaturgije. Pojekt je realizovao sa drugom iz detinjstva Benom Aflekom, a studije je kasnije napustio da bi se posvetio glumačkoj karijeri. Harvard mu je, međutim, ove godine ipak doelio svoju prestižnu Medalju za umetnička dostigunuća.

6. Šeron StounOpšte je poznato da ova glumica i svojevremeni seks simbol ima IQ koji iznosi 154. U 15 godini je dobila stipendiju Edinboro univerziteta Pensilvanije, gde je studirala kreativno pisanje i lepe umetnosti. Sebe iz tog vremena opisjue kao “ružno pače i velikog štrebera”.

7. Kolin FirtGlumac Kolin Firt pohađao je britanski Barton Pervil koledž, a u 2011. bio je jedan od koautora akademske studije ljudskog mozga. U studiji su skenirani mozgovi dobrovoljaca među političarima, u nastojanju da se utvrdi da li među njima postoje uočljive razlike koje bi ukazivale na političko opredeljenje

8. Dejvid DuhovniProtagonista “Dosijea X” ima diplome čak dva univerziteta američke najprestižnije “Ajvi lige”: iz osnovnih studija engleske književosti sa Prinstona i master iz engleske književnosti sa Jejla. Započeo je doktorat, na temu “Magija i tehnologija u savremenoj poeziji i prozi”, ali je rad na njemu prekinuo kada je počeo da dobija glumačke angažmane.

9. Džodi FosterPored toga što je bila glumačko čudo od deteta, naučila je da čita sa 3 godine, a ranu glumačku karijeru je usklađivala sa pohađanjem Francuskog liceja u Los Anđelesu, da bi nakon toga diplomirala francuski jezik i književnost na Jejlu.

10. Džejms VudsMada je poznato glumačko lice i ime, Džejms Vuds možda nije najveća zvezda, ali zato svakako jeste najveći “pametnjaković” u Holivudu, sa impresivnim IQ koji iznosi čitavih 184.Kao brilijantan student osvojio je maksimalnih 800 poena iz jezika i “samo” 799 poena na svojevremenom testiranju u srednjoj školi, i već kao srednjoškolac je upisao kurs linearne algebre na prestižnom univerzitetu UCLA. Nakon toga je uz stipendiju studirao političke nauke na ništa manje prestižnom MIT.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...