GLAMUROZNO: Bečki bal po drugi put u Beogradu
Foto: Zorana Jevtić

U hotelu „Metropol Palas“

GLAMUROZNO: Bečki bal po drugi put u Beogradu

Pop kultura -
Više stotina gostiju u smokinzima i raskošnim balskim haljinama plesalo je valcer

BEOGRAD – U Beogradu se u subotu veče, po drugi put, održava glamurozni Bečki bal kojim se nastavlja negovanje jedne od najznačajnijih bečkih tradicija u glavnom gradu Srbije.

Više stotina gostiju u smokinzima i raskošnim balskim haljinama plesalo je valcer u beogradskom hotelu „Metropol Palas“.

Bečki balovi su godinama deo kulturne ponude velikih svetskih metropola, a od prošle godine im se Beograd pridružio zaslugom Bečlije srpskog porekla Darka Miloradovića.

Prema njegovim rečima, ideja organizovanja Bečkog bala u Beogradu realizovana je, jer se ovi balovi održavaju u mnogim svetskim gradovima, a ih nije bilo u Beogradu.

Njegovu inicijativu i ove godine podržali su najviši predstavnici austrijske i srpske države, te su članovi Počasnog odbora Bečkog bala su Barbara Pramer, predsednica austrijskog parlamenta, Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Andreas Šider, državni sekretar u Ministarstvu finansija Austrije, Mihael Hojpl, gradonačelnik Beča, Johan Majer, predsednik parlamentarne prijateljske grupe Austrija - Srbija, Sonja Veseli, gradska ministarka za zdravstvo i socijalna pitanja grada i pokrajine Beča, Aleksandar Rodić, vlasnik dnevnog lista Kurir, i Radivoje Petrikić, predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma, Brigite Jank, predsednica Privredne komore Beča, Kristof Macneter, potpredsednik Privredne komore Austrije, Predstavništvo Privredne komore Austrije u Beogradu, i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner.

Prisutni su i Goran Mutabdžija ministar prosvete i kulture Republike Srpske, kao i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović.

Ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić, pozdravljajući goste, izrazio je zadooljstvo što se Bečki bal po drugi put održava u Beogradu, i što je time glavni grad Srbije stavio na svetsku mapu gradova u kojima se održava ovaj tradicionalni bal.

On je izrazio nadu da će Bečki bal postati tradicija u Beogradu, dodajući da podstiče dobre veze dve zemlje.

Ambasador Austrije Johanes Ajgner rekao je da je Beč treći srpski grad u svetu, te da se u njemu igra srpsko kolo, i upitao što se ne bi igrao i bečki valcer u Beču.

Muzika i ples, prema njegovim rečima, izraz su bliskosti Austrijanaca i Srba.

Predstavnica grada Beča, poslanik u parlamentu glavnog grada Austrije Anica Macka-Dojder istakla je značaj Bečkog bala po podsticanje odnosa dva grada, ali i dve zemlje.

Među brojnim gostima ovogodišnjeg Bečkog bala bili su, između ostalih, ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi i ambsador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio.

Balski program otvorili su članovi plesne škole „Vračar“, a za balsku atmosferu bio je zadužen čuveni bečki operski orkestar „Opernbal“.

U programu su učestvovali i operski pevači Martina Dorak i Jozef Luftenštajner.

I ovogodišnji Bečki bal imao je humanitarni karakter, pošto je organizator odlučio da podrži akciju "Bitka za bebe".

Bečka balska tradicija seže do 14-og veka, kada je započela oslanjajući se na društvene svečanosti održavane na francuskom i burgundskom dvoru. Svoj vrhunac bal je doživeo za vreme održavanja Bečkog kongresa 1814/15. godine, kojem su prisustvovale delegacije svih država i sila koje su se sastale kako bi se dogovorile o trajnom evropskom poretku.

Beč se istakao kao izvanredan domaćin organizujući brojne društvene događaje i balske svečanosti oko palate na trgu Balhausplac, koja je bila sedište ministra inostranih poslova, kneza Meterniha.

Balovi u Beču su veoma omiljeni, a vrhunac balske sezone, koja broji oko 250 balova je tradicionalni, i na sve kontinente putem televizije prenošen "Opernbal".

Poziv ceremonijal-majstora "Svi valcer" sve češće se čuje i u inostranstvu, pošto je Bečki bal postao uspešni izvozni proizvod i u međuvremenu se priređuje u više gradova širom sveta, među kojima su Berlin, Njujork, Moskva, Prag, Atina i Milano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track