Rekvijem svečano otvorio 45. Bemus

Beogradske muzičke svečanosti

Rekvijem svečano otvorio 45. Bemus

Pop kultura -
Najveći i najdugovečniji festival klasične muzike u regionu, 45. po redu Bemus, kao i mnogo puta pre, svečanim koncertom otvorili su Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije i omiljeni dirigent beogradske publike Bojan Suđić koji je i pre koncerta pozdravljen burnim aplauzima

BEOGRAD - Izvođenjem "Rekvijema" Đuzepa Verdija (1813-1901), vrhunskog dela operskog majstora čija se 200.godišnjica od rođenja ove godine obeležava širom sveta, večeras je u Sava centru u prisustvu više od tri hiljade posetilaca, svečano otvoren 45.Bemus.

Najveći i najdugovečniji festival klasične muzike u regionu, 45. po redu Bemus, kao i mnogo puta pre, svečanim koncertom otvorili su Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije i omiljeni dirigent beogradske publike Bojan Suđić koji je i pre koncerta pozdravljen burnim aplauzima.

Verdijev "Rekvijem" za soliste, hor i orkestar izvelo je 400 muzičara, Simfonijski orkestar RTS "pojačan" članovima Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti, izvanredni solisti Ajle Asoni, sopran, solista Estonske opere, Nataša Jović-Trivić, mecosopran, prvakinja Opere Narodnog pozorišta, Marsel Rejans, vodeći holandski tenor i Luciano Batinić, bas iz Hrvatske.

U muzičkom spektaklu učestvovali su članovi združenih horova: Hor RTS, Hor Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademski ženski hor Collegium Musicum, koji su na sceni stajali iza članova brojnog orkestra.

U znak poštovanja prema jednom od najomiljenih i najizvođenijih kompozitora Verdiju, njegovo potresno ostvarenje snažnih emocija, izvanredne lepote melodija, izvedeno je svečarski, sa puno izvođačkog žara i posvećenosti.

Verdi je "Rekvijem" posvetio uspomeni na velikog italijanskog pesnika, književnika i nacionalnog heroja Aleksandra Manconija čija ga je smrt 1873.godine duboko potresla.

Delo koje više od veka pleni lepotom i jedno je od najomiljenijih kod publike širom sveta, premijerno je izvedeno 1874.godine u crkvi Sv. Marka u Milanu pod dirigentskom upravom samog Verdija.

Od premijernog izvođenja Verdijev "Rekvijem" izvodi se sa velikim uspehom prvo na evropskim koncertnim scenama a potom i širom sveta. Godinu dana nakon premijere Verdi je dirigovao ogromnim izvođačkim aparatom u londonskom Albert Holu, učestvovali su hor od hiljadu pevača i orkestar sa 140 muzičara.

Verdijev "Rekvijem" izvodi se na svim meridijanima, posebno ove godine kada se obeležava jubilej Verdija. Obeležavanju jubileja pridružio se i 45.Bemus koji je svečano otvoren Verdijevom "operom u crkvenom ruhu", veličanstvenom muzikom operskog genija koje spada u vrhunska ostvarenja.

Ovogodišnji Bemus trajaće do 21.oktobra i imaće osam koncerata.U Kolarčevoj zadužbini u ponedeljak,14.oktobra solisticki koncert održaće pijanista Aleksandar Šandorov koji dugo nije svirao pred beogradskom publikom.

Opera Isidore Žebeljan "Dve glave i devojka" imaće srpsku premijeru 15. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Porudžbina festivala u Italiji premijerno izvedena prošle godine u Sijeni, na 45.Bemusu izvešće kao i u Sijeni, Žebeljan Orkestar pod dirigentskom upravom Premila Petrovića, solisti Ajle Asonji, sopran, Aneta Ilić, sopran, Piotr Prošera, tenor, Ivan Ludlov, bariton i narator Nikola Đuričko.

U Beogradskom dramskom pozorištu 17.oktobra je koncert Ansambla Studio 6 i specijalnog gosta, jednog od najpopualrnijih savremenih nemačkih kompozitora Hajnera Gebelsa.

Nastup ansambla Metamorfozis u Kolarčevoj zadužbini je 16.oktobra, proslavljene violončelistkinje Ksenije Janković i pijaniste Nenada Lečića 18.oktobra, Prvog beogradskog pevačkog društva sa dirigentom Svetlanom Vilić 19.oktobra a završni koncert 45.Bemusa francuskog ansambla Les Musiciens Du Louvre 21.oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track