Ljubivoje Ršumović otvara Sajam knjiga
Foto: KURIR

Od 20. do 27. oktobra

Ljubivoje Ršumović otvara Sajam knjiga

Pop kultura -
Goste u ime Poljske, zemlje počasnog gosta, pozdraviće Olga Tokarčuk, a Sajam prvi put otvara jedan dečji pisac

BEOGRAD - Međunarodni beogradskom sajam knjiga otvoriće vrata za posetioce u 10 sati u nedelju 20. oktobra, svečanost otvaranja počinje u 18 sati "Fugom za Crnjanskog", goste u ime Poljske, zemlje počasnog gosta, pozdraviće Olga Tokarčuk, a zvanično će ga otvoriti Ljubivoje Ršumović.

Program 58. sajma knjiga saopštili su predsednik Odbora Sajma knjiga Željko Ožegović, urednik programa Olivera Stošić Rakić i ataše za kulturu, nauku i promociju Ambasade Poljske u Beogradu Dagmara Luković.

Ožegović je objasnio da je izbor da otvori sajam pao na Ršumovića pošto je jedan od najvećih srpskih pisaca za decu, ovenčan svim poznatim nagradama, sa 86 objavljenih knjiga. Ovo je prvi put da Sajam otvara pisac za decu, koja će biti više nego prethodnih godina u žiži pažnje organizatora što pokazuju i prateći programi.

Sajam je ove godine, istakao je Ožegović, organizovao 60 programa, a posebne programe je pripremila zemlja počasni gost i izdavači koji ih organizuju na svojim šstandovima ili su salama za promocije. Sajam je finansijski pomogao dolazak 16 stranih gostiju.

Nabrajajući koje će sve strane zemlje učestvovati na Sajmu, od zemalja Evropske unije koje će nastupiti zajedno na štandu EUNIC-a preko zemalja iz regiona - BiH, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, do Rusije, Indije, Kine, Ožegović je konstatovao da je to potvrda da raste uticaj beogradske manifestacije.

Prateći programi, nastavio je on, daju posebnu dimenziju ovoj kulturnoj manifestaciji koju će ove godine posetiti i predstavnici Lajpciškog i Frankfurtskog sajma knjiga, kao i Evropske asocijacije izdavača.

Na površini od 27.000 kvadratnih metara, predstaviće se 490 direktnih izlagača, što je 12 više nego lane, a od toga 48 iz inostranstva. Državne institucije i distributeri, izdavači iz oblasti religije i teologije nalaziće se u parteru hale 4, dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige.

Sale za prezentacije i izložbe biće u hali 1a, dok će novoustanovljeni Dečiji paviljon biti u hali 2b, što će publici omogućiti lakši pristup sadržajima pratećih programa, dok će pres centar biti na galeriji hale 2.

Ožegović je podsetio da se ove godine slavi veći broj godišnjica vezanih za književnost, pre savega će biti obeleženo 120 godina od rođenja Mloša Crnjanskog, kome je posvećena izložba retkih izdanja njegovih knjiga.

Pored toga biće postavljene izložbe časopisa, prvih i retkih izdanja Njegoša i Dučića, Kultura ćirilice...

Kao i svake godine Školski dan je četvrtak 24. oktobar, porodični dan je ponedeljak 21. oktobar, Nagrade Sajma biće uručene 24. oktobra, nagrada "Dositej" stranom izdavaču u 21.oktobra u 18 sati, a predaja otvorene knjige pocasnom gostu sajma u 2014. godine Kini biće održana u nedelju, 2.oktobra, u podne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track