KRHKOG ZDRAVLJA: Alis Manro neće doći po svog Nobela
Foto: Beta Ap

Operisala rak i ima baj-pas

KRHKOG ZDRAVLJA: Alis Manro neće doći po svog Nobela

Pop kultura -
Kanadska spisateljica je rekla da verovatno neće biti u prilici da dođe u švedsku prestonicu i prisustvuje ceremoniji jer je veoma bolesna

TORONTO - Kanadska književnica Alis Manro, ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost, neće prisustvovati svečanoj dodeli prestižnih priznanja u decembru u Stokholmu.

"Njeno zdravstveno stanje nije dovoljno dobro", napisao je na svom blogu Peter Englund. "Sve strane, uključujući gospođu Manro, žale zbog toga, ali ne postoji način da se to prenebregne", naveo je on. Već prilikom prvog telefonskog razgovora sa Englundom, nekoliko sati po objavljivanju vesti da je osvojila Nobela za književnost, kanadska spisateljica je rekla da verovatno neće biti u prilici da dođe u švedsku prestonicu i prisustvuje ceremoniji.

"Ja sam stara žena, krhkog zdravlja", kazala je tada Manro, koju je Švedska akadamija opisala kao "majstora savremene kratke priče". Kako prenose agencije, 82-godišnja Nobelovka je još 2009. godine obelodanila da je imala koronarni baj-pas i da je operisala rak.

Alis Manro nije prvi laureat za književnost koji, zbog zdravstvenih problema, nije mogao da dođe na dodelu prestižnih nagrada.

Dve nedavne dobitnice Nobela za književnost, Britanka Doris Lesing (2008) i Austrijanka Elfride Jelinek (2004) dobile su nagradu u ambasadi Švedske u svojoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track