Amazon čuva 16.000 vrsta drveća

390 milijardi stabala

Amazon čuva 16.000 vrsta drveća

Pop kultura -
Polovina ovih stabala, međutim, odnosi se na svega 227 vrsta drveća, ističu istraživači čiji je rad upravo objavljen u jednom američkom časopisu

Amazonska prašuma, najveće prostranstvo pod tropskom šumom na svetu, broji oko 390 milijardi stabala 16.000 različitih vrsta, rezultat je prvog ovakvog popisa koji je vođen poslednjih 10 godina.

Polovina ovih stabala, međutim, odnosi se na svega 227 vrsta drveća, ističu istraživači čiji je rad upravo objavljen u jednom američkom časopisu. Više od stotinu stručnjaka iz 88 institucija širom sveta učestvovalo je u sastavljanju 1.170 inventara kojim je obuhvaćen ceo prostor pod šumom, pružajući naučnicima mogućnost da odgovore na ključna pitanja o biodiverzitetu Amazonije.

Veličina Amazonije, koja zauzima oko jedne trećine Južne Amerike oko reke Amazon, i nepristupačnost terena, dosad su bili prepreka za sveobuhvatni popis stabala. Nedostatak elementarnih informacija o amazonskom drveću i ostatku njene flore otežavali su rad naučnika i napore konzervatora, navode autori studije.

"Sada su najčešće vrste Amazonske prašume identifikovane i kvantifikovane", objašnjava Hans ter Stege iz holandskog centra "Naturalis Biodiversity".

"To su veoma korisni podaci kako za istraživače tako i za one koji donose političke odluke", smatra on.

Najčešće, tzv. "hiperdominantne" vrste predstavljaju svega 1,4 odsto svih vrsta drveća Amazonije. Prema matematičkom modelu koji je korišćen u ovoj studiji, Amazonija broji oko 6.000 vrsta retkog drveća sa manje od 1.000 stabala, što znači da bi Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) trebalo da ih stavi na listu ugroženih vrsta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track