TREĆA SREĆA: Novi konkurs za upravnika Narodnog pozorista

Interesovanje veliko

TREĆA SREĆA: Novi konkurs za upravnika Narodnog pozorista

Pop kultura -
Uslovi konkursu biće isti kao i u prvom, koji nije uspeo, a u drugom nije traženo radno iskustvo od osam godina, što zahteva Statut NP, pa je on zbog toga poništen

BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora (UO) Narodnog pozorišta (NP) Radoslav Pavlović izjavio je, posle sednice UO, da će biti raspisan novi, treći konkurs za upravnika nacionalnog teatra.

Uslovi u tom konkursu biće isti kao i u prvom, iz avgusta ove godine, koji nije uspeo. U drugom, koji je raspisan 1. oktobra, nije traženo radno iskustvo od osam godina, što zahteva Statut NP, pa je on zbog toga poništen.

Pavlović nije dozvolio da novinari prisustvuju sednici UO u Biblioteci NP, na koju su došli na osnovu obaveštenja iz NP. On je rekao da nema ništa protiv novinara, već da je to stvar principa.

Prema pravilniku, sednici uz članove UO mogu da prisustvuju upravnik i lica koja pozove predsednik UO.

Pavlović takođe nije dozvolio da sednici prisustvuje pomoćnik upravnika Aleksandar Stamatović, mada je imao pismeno ovlašćenje trenutno odsutnog v.d. upravnika NP Dejana Savića.

"Donesena je odluka da se raspiše konkurs, možemo ga radno zvati - treći. On će biti sa svim sadržajima iz Statuta, biće identičan kao konkurs od 10. avgusta. Vratiće se rečenica koja je ispuštena u drugom konkursu o osam godina radnog iskustva u kulturi", izjavio je Pavlović novinarima koji su u hodniku sačekali kraj sednice.

On je kazao da će konkurs biti raspisan krajem sedmice, u Večernjim novostima, i da će za oko tri nedelje UO otvarati koverte, a da će na tu sednicu pozvati novinare.

"Interesovanje je veliko. Očekujem najmanje 20 kandidata. To je važno jer taj broj znači da je vraćeno poverenje i da kandidati koji konkuruišu veruju da imaju šansu, da nema nameštanja, a da mi nećemo biti u situaciji da biramo "između jednog kandidata", izjavio je Pavlović.

Na prvom konkursu jedini kandidat sa ispunjenim uslovima bio je v.d. upravnika Savić. UO na tom konkursu nije doneo nikakvu odluku, sve do isteka roka, već je raspisao drugi.

Nadzorni odbor NP ocenio je nakon toga da prvi konkurs mora da se okonča konkretnom odlukom, bez obzira da li će UO prihvatiti ili ne jedinog kandidata.

Pavlović je danas izjavio da je stav Ministarstva kulture da je taj prvi konkurs okončan. "Kako UO NP nije u zakonskom roku dostavio svoj predlog kandidata za upravnika Ministarstvu kulture, smatra se da konkurs nije uspeo", citirao je on stav iz dopisa iz Ministarstva.

Što se tiče drugog, poništenog konkursa, Pavlović je rekao da je bilo pet kandidata, ali da njihove prijave nisu razmatrane. Oni su "nedužni" u ovoj situaciji, pa će biti zamoljeni da se ponovo prijave, sa istom dokumentacijom, dodao je on.

Član UO Živorad Ajdačić, koji je nešto ranije morao da ode sa sednice, rekao je novinarima da kandidat sa prvog konkursa Savić, po njegovoj oceni, ima veoma dobar program.

"Međutim, nije primereno da bude samo jedan kandidat za upravnika tako značajne kulturne institucije", naglasio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track