Slika Devojka sa bisernom minđušom u Njujorku

U galeriji Frik

Slika Devojka sa bisernom minđušom u Njujorku

Pop kultura -
Čuvena slika Johanesa Vermera, nastala oko 1665. godine, biće predstavljena zajedno sa još 14 dela eminentnih holandskih majstora iz 17. veka, uključujući Rembranta i Halsa, koja je galerija dobila na pozajmicu od muzeja Mauritshojs u Hagu

NJUJORK - Remek-delo holandskog slikarstva koje je vekovima intrigiralo ljubitelje umetnosti. "Devojka sa bisernom minđušom" pobuđuje ogromno interesovanje u Njujorku gde će od danas pa sve do 19. januara 2014. biti izloženo u galeriji Frik.

Čuvena slika Johanesa Vermera, nastala oko 1665. godine, biće predstavljena zajedno sa još 14 dela eminentnih holandskih majstora iz 17. veka, uključujući Rembranta i Halsa, koja je galerija dobila na pozajmicu od muzeja Mauritshojs u Hagu.

Slika je posebno dobila na popularnosti nakon što je bila tema bestselera Trejsi Ševalije iz 1999. i holivudskog ostvarenja iz 2003. sa Skarlet Johanson u glavnoj ulozi.

"Očekuje se da izložba, koja je pripremana pune četiri godine, privuče velike gužve, ponajviše zbog ove slike", kazao je Ian Vardroper, direktor galerije Flik.

U Fliku, jednom od manjih izložbenih prostora u Njujorku, predviđaju da će imati oko 2.000 posetilaca dnevno. "To je za nas ogroman broj. Uveli smo ulaznice kako bismo mogli da kontrolišemo protok ljudi", naveo je Vardroper.

Njujork je pretposlednja stanica na proputovanju Vermerove slike po svetu koje je organizovano dok traju radovi na restauraciji muzeja Mauritshojs. Ovo će biti prvi put u poslednje tri decenije da "Devojka sa bisernom minđušom" dolazi u Njujork.

O istoriji slike, veličine 45 x 40 centimetara, se veoma malo zna. Prvi trag njenog postojanja datira iz 1882. godine, kada ju je za 2,30 guldena (oko 1 dolar) kupio kolekcionar Arnoldus Andries de Tomb i kasnije poklonio haškom muzeju.

Ni o Vermeru (1632-1675), jednom od najznačajnijih umetnika "holandskog zlatnog doba", se ne zna mnogo više. Od stotine radova koje je naslikao, sačuvan je tek deseti deo.

Nakon Njujorka, "Devojka sa bisernom minđušom" odlazi u Bolonju gde će u Palacu Fava biti izložena od 8. februara do 25. maja 2014, da bi se potom vratila u muzej Mauritshojs za njegovo ponovno otvaranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track