Roman Polanski: Proganjan sam kao što je i Drajfus

Snima film o kapetanu

Roman Polanski: Proganjan sam kao što je i Drajfus

Pop kultura -
Reditelj je bio u žiži medijskog interesovanja jer je njegova trudna supruga Šeron Tejt ubijena, a optužen je i da je silovao 13-godišnju Samantu Gejmer, dok je Alfred Drajfus, kapetanu francuske vojske optužen za špijunažu u korist Nemačke

PARIZ - Francuski reditelj Roman Polanski (80) planira da snimi film o Jevrejinu Alfredu Drajfusu, kapetanu francuske vojske koji je 1894. optužen za špijunažu u korist Nemačke.

Poznati reditelj je danas izjavio da ga je taj poznati istorijski slučaj privukao jer u njemu vidi sličnosti sa načinom na kojeg su i samog progonjali mediji.

"Postoji aspekt koji je po meni veoma interesantan, a to je nastojanje medija, kao svojevremeno vojske ili bilo koje druge državne institucije, da nikada ne priznaju grešku", kazao Polanski.

"Iz iskustva znam da će, kada neke novine ili časopis pogreše ili napišu laž o meni, a ja na to reagujem, njihova reč biti poslednja. Nikada neće priznati da su pogrešno postupili. Baš kao i vojska u Drajfusovom slučaju", naveo je reditelj.

Polanski je bio u žiži medijskog interesovanja tokom cele svoje karijere koja je obeležena tragedijom - njegova trudna supruga Šeron Tejt ubijena je 1969, i kontroverzom - pobegao je iz SAD nakon što je 1977. optužen da je silovao 13-godišnju Samantu Gejmer.

On je objasnio da je njegov film o Drajfusu, koji je šesti koji je snimljen na tu temu, trenutno u fazi pisanja. Mada za to nije bilo dokaza, Drajfus je 1894. godine proglašen krivim za prenošenje informacija nemačkom vojnom atašeu u Parizu i osuđen na doživotni zatvor.

Afera je podelila tadašnju francusku javnost na one koji su verovali u nevinost osuđenika, i one koji su smatrali da je alzaški kapetan kriv za ono što mu se stavlja na teret.

U polemiku se uključio i francuski pisac Emil Zola, koji je u pismu pod naslovom "Optužujem", upućenom tadašnjem francuskom predsedniku Feliksu Foru, optužio vlasti za antisemitizam.Godine 1899, kapetan Drajfus je pomilovan, ali nikada nije rehabilitovan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track