U čemu želi da vas vidi na prvom sastanku

Boja garderobe ima važnu ulogu

U čemu želi da vas vidi na prvom sastanku

Pop kultura -
Odeća nije presudan faktor kada dođe vreme da odlučimo da li ćemo sa nekim da započnemo emotivnu vezu ili ne, ali činjenica je da prvi utisak o nekoj osobi stičemo upravo na osnovu onoga što je obukao

Kada treba da idemo na prvi dejt, satima razmišljamo šta da obučemo i kako da namestimo kosu da sve bude na svom mestu. Iako često kažemo da "odelo ne čini čoveka", garderoba je prvo što primetimo na nekom ko nam se dopada.

Odeća nije presudan faktor kada dođe vreme da odlučimo da li ćemo sa nekim da započnemo emotivnu vezu ili ne, ali činjenica je da prvi utisak o nekoj osobi stičemo upravo na osnovu onoga što je obukao.

Tako, pažnju muškaraca najpre privlače dame koje na prvi sastanak obuku nešto crveno, dok one najviše vole kada se potencijalni partner ovom prilikom pojavi u sivoj garderobi.

Momci će najčešće započeti vezu sa devojkom koja na sastanak dođe u crvenoj odeći, pokazuje istraživanje, ali pored crvenih, privlačne su im i dame koje nose "krpice" u plavoj, zelenoj, crnoj ili ljubičastoj boji. Sa druge strane, muškarci će privući pažnju suprotnog pola, odećom sive, crne, plave, zelene i bele boje.

Britanska studija koju je sproveo jedan britanski sajt, kojom je obuhvaćeno 1.128 žena i 1.232 muškaraca, istraživala je kako izbor odeće u kojoj se pojavimo na prvom dejtu utiče na to koliko ćemo partneru biti privlačni, kao i to "krpice" kojih boja najviše privlače pažnju.

Ispitanici su odgovarali na pitanja o tome da li se još uvek sećaju odeće koju je njihov partner nosio na prvom sastanku, a čak 92 odsto njih odgovorilo je potvrdno! Izgleda da je zaista važno kakav prvi utisak ostavljamo.

U ovom istraživanju čak 69 odsto muškaraca i 64 odsto žena priznalo je da je boja odeće koju je partner nosio na sastanku, imala uticaja na to koliko im je bio privlačan. Veliki broj njih smatra i da ne bi započeli ljubavnu vezu sa partnerom da je na randevuu nosio garderobu u boji koja im se ne sviđa.

"Iako se smatra neozbiljnim da sudimo o nekome na osnovu toga koje mu je boje odeća, činjenica je da prvi utisak o ljudima stičemo na prvi pogled, uglavnom na osnovu fizičkog izgleda", rekao je jedan od autora studije, Džordž Čarls.

"U našoj je prirodi da tražimo mane drugima, želeći da sebe na taj način zaštitimo od bola koji nam mogu naneti. Zato ima logike da, pre nego što nekoga zaista upoznamo, način na koji se oblači i posebno boja odeće koju nosi, budu prvo što mozak primeti i 'oceni'".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track