KOMEMORACIJA: S Čumom je otišao i deo istorije filma
Foto: Marina Lopičić

Kolege i prijatelji oprostili se od Dragomira Čumića

KOMEMORACIJA: S Čumom je otišao i deo istorije filma

Pop kultura -
Na komemoraciji koja je održana u Muzeju kinoteke o poznatom glumcu govorili su njegovi brojni prijatelji, saradnici i kolege
1 / 6 Foto: Marina Lopičić

Ispraćen uz smeh na večni počinak!

U Muzeju kinoteke juče je održana komemoracija povodom smrti glumca Dragomira Čumića Čume. Nakon što je prikazana retrospektiva njegovih filmskih uloga, u prisustvu članova porodice, mnogobrojnih kolega i prijatelja, o velikom umetniku govorili su direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, reditelji Zdravko Šotra i Puriša Đorđević, kao i Toma Kuruzović u ime Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Nije se otimao za uloge

- Iz ovog kratkog filma videli smo da je s Čumom otišao i deo istorije filma i televizije. Napustio nas je glumac koji se nije otimao za uloge. I nacionalnu penziju dobio je na inicijativu prijatelja i u njoj je uživao samo poslednjih šest meseci - kaže Šotra.

Reditelj, u čijim je filmovima „Lajanje na zvezde“ ili „Šešir profesora Koste Vujića“ Čuma igrao, objasnio je kako je glumac dobio čuveni nadimak:

- Na prvom času u osnovnoj školi, kad ga je učitelj prozvao, samo je povikao: „Udala se Čuma za vampira, ponela mu tri kila krompira.“ I ostao mu je nadimak za ceo život.

- Nije želeo da snima jer ga je ostavila neka devojka. Međutim, kad je čuo da u filmu učestvuje čuveni fudbaler Beara, došao je na snimanje prvim vozom - dodao je Šotra.

Izaberi najbolju kuću

Od velikog prijatelja oprostio se i reditelj Puriša Đorđević, u čijem je filmu „Jutro“ ostvario prvu ulogu.

- Na nebu biće mnogo filmskih kuća, pa izaberi neku za sebe. Moraćeš da daš i neki intervju. I konačno ćeš se sresti s mnogim fudbalerima koje si voleo - rekao je Đorđević, koji je opisao njihov susret pre nekoliko dana u bolnici.

- Prilikom našeg poslednjeg susreta u bolnici, pitao sam ga šta da mu donesem kad dođem sledeći put. Rekao je: tompus - što je u sali izazvalo smeh.

Od kolege su se oprostili glumci Dragan Vujić Vujke, Milan Caci Mihailović, Rada Đuričin i drugi. Poslednji ispraćaj održan je na Novom bežanijskom groblju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track