VELIKI JUBILEJ: Maler u arhivu u petak 13. decembra 2013. u 13 sati!
Foto: Marina Lopičić

Arhiv Srbije obeležio 115 godina od osnivanja

VELIKI JUBILEJ: Maler u arhivu u petak 13. decembra 2013. u 13 sati!

Pop kultura -
Godišnjica osnivanja jedne od najbitnijih institucija u Srbiji obeležena na baksuzni datum, sa zvučnika se čula muzika kompozitora Malera

BEOGRAD - Veliki jubilej u znaku Malera!U Arhivu Srbije juče je, u petak 13. 12. 2013. godine, tačno u 13 sati, obeleženo 115 godina od njegovog osnivanja i Dan arhiva u Srbiji. Sa zvučnika se, kako bi se upotpunila ova neobična simbolika brojki, čula muzika koju je komponovao veliki austrijski kompozitor Gustav Maler!Prisutne su na početku svečanosti pozdravili direktor ustanove dr Miroslav Perišić i predsednik Upravnog odbora dr Miroslav Jovanović. Dodeljene su godišnje nagrade, a nakon toga prisutne je pozdravio ministar kulture Ivan Tasovac.Velika porodica- Ako bismo državu i njene institucije načas zamislili kao jednu veliku porodicu, arhivima bi u njoj pripalo mesto najstarijih članova kao čuvarima njenog pamćenja i identiteta. Države, kao i pojedinci, u kriznim trenucima mogu da izgube dodir sa stvarnošću, da se izbezume, rastroje i pomahnitaju. Arhivi nam tada služe kao nezaobilazni korektivi kolektivnog pamćenja. Oni nam kazuju kako se istorija zapravo odvijala, a ne kako mi mislimo ili bismo želeli da je bilo - kaže Tasovac.Ministar je istakao da u celoj zemlji radi mali broj arhivskih stručnjaka.- Ne smemo da zaboravimo da Arhiv Srbije ne čine zgrade, depoi, nego ljudi. Vredni, marljivi i pedantni. Njih je u celoj službi 807. To je podatak koji treba sve da nas zabrine. Naš ukupan odnos prema arhivima zapravo je odnos prema nama samima i prema budućnosti. Samo ako uspostavimo objektivan i mitološki neopterećen odnos prema prošlosti, bićemo u stanju da na čvrstim osnovama gradimo sopstvenu budućnost - rekao je Tasovac.Na kraju obraćanja Tasovac je nasmejao prisutne goste, među kojima su bili Zdravko Šotra, Jasmina Mitrović Marić, Rastko Janković, Dušan Mihajlović, Radoslav Zelenović i drugi:- Ukoliko svojim govorom nisam uspeo da dovoljno predstavim značaj arhiva za život naše kulture, dozvolite da pokušam da vas uplašim. Svi ćemo mi jednog dana završiti u Arhivu. Za one koji ne razumeju šta to znači biće to mnogo pogubnije nego da danas završe u crnoj hronici nekog tabloida!Bez pomoći strukeDirektor Arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je da struka i politika nikad nisu postigli dogovor da je briga o arhivima zajednički posao od ogromnog značaja, ali da zbog „snažnih impulsa“ iz Ministarstva kulture počinje da veruje da se taj pozitivni proces otvara.On je rekao da bi bilo dobro da i svi arhivi u Srbiji budu u nadležnosti Ministarstva i ocenio da su te institucije po svojoj delatnosti i značaju onog što se u njima čuva u nadležnosti čitave države i svih ministarstava.

Prijatni razgovori... Ugledne zvanice uveličale slavlje
Prijatni razgovori... Ugledne zvanice uveličale slavlje

Zadovoljna... Nada Petrović
Zadovoljna... Nada Petrović

Riznica sećanjaČUVA ISTORIJU PET DRŽAVAU depoima Arhiva Srbije čuva se arhivska građa iz vremena Kneževine Srbije, Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS i Jugoslavije (izuzev građe centralnih državnih institucija međuratne države), a potom i građa Republike Srbije. Reč je o desetinama hiljada dužnih metara arhivske građe. Dan Arhiva u Srbiji 15. 12. obeležava se u znak sećanja na donošenje odgovarajućeg zakona na taj dan 1989. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track