ZA ŽIVOTNO DELO: Zlatni ćuran Radi Đuričin!
Foto: Kurir

Najviše priznanje

ZA ŽIVOTNO DELO: Zlatni ćuran Radi Đuričin!

Pop kultura -
Nagrada, koja je ustanovljena 2001, sastoji se od statuete ćuran, plakete i novčanog iznosa

JAGODINA - Pozorišna, televizijska i filmska glumica Rada Đuričin dobitnik je najvišeg priznanja 43. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvaren Srbije "Dani komedije" u Jagodini "Zlatnog ćurana" za životno delo.Ovu odluku doneo je danas Upravni odbor (UO) festivala, a nagrada će biti uručena na "Danima komedije", koji se po tradiciji održavaju od 20. do 27. marta naredne godine.

Đuričin je diplomirala 1958. godine na Fakultetu dramskih umetnosti i 1961. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu srpski jezik i književnost. Debitovala je glavnom ulogom u predstavi "Dnevnik Ane Frank" 1958. godine u Narodnom pozorištu Beograd.Član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta.Na "Danima komedije" statuetu ćuran za glumu dobila je 1975. godine za ulogu Glafire u predstavi "Vuci i ovce" Nikolaja Ostrovskog, režija Evgenij Simonov (gost iz ŠSR) u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, potsetio je na konferenciji za novinare predsednik UO "Dana komedije" Dobrica Milićević.

"Zlatni ćuran" se sastoji od statuete ćuran, plakete i novčanog iznosa. Nagrada je ustanovljena 2001. godine i dosada su je dobili: glumci: Miodrag Petrović - Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić - Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimr Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić.Režiser Dejan Mijač (odbio da primi) pisci i pozorišni kritičari: Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković.tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track