Lako upoznavanje sa istorijom Novog Sada

Digitalizacija kulturne baštine grada

Lako upoznavanje sa istorijom Novog Sada

Pop kultura -
Svečanosti u Kulturnom centru prisustvovao i Gordon Dugud, zamenik ambasadora Ambasade SAD, koja je partner u ovom značajnom projektu

Po svetskim standardima.Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada predstavljena je u Kulturnom centru Novog Sada. Posle više meseci tehničke izrade i uspostavljanja saradnje sa institucijama kulture u Novom Sadu napravljen je prvi korak, a to je da je platforma obogaćena sa 200 sadržaja i ona neće koristiti samo Novosađanima već i onima koji žele da upoznaju ovaj grad.

Svečanost je uveličao Gordon Dugud, zamenik ambasadora Ambasade SAD u Beogradu, koja je partner u ovom značajnom projektu.Predmeti iz 1748. godine- Drago mi je što sam ovde prilikom puštanja u rad projekta digitalizacije kulturnog blaga Novog Sada. Hvala svima što ste došli, iako mnogi od vas očekuju da počnu sa slavljem Svetog Nikole, ipak ste odlučili da dan počnete sa nama ovde - rekao je Dugud.Platformu BBNS u ovom momentu čine delovi iz kolekcije zavičajne zbirke Gradske biblioteke u Novom Sadu, tematskih izložbi Muzeja grada i kolekcije starih dokumenata Istorijskog arhiva Novog Sada. Predmeti, koji se mogu pogledati u najboljoj rezoluciji, datiraju čak iz 1748. godine, kao što je statut Novog Sada, najstariji predmet postavljen na ovoj platformi.

- Ipak, platforma nije zanimljiva samo zbog sadržaja već i zbog načina pretrage, koja se može vršiti po vremenskoj liniji ili hronologiji i mestu nastanka postavljenog predmeta ili lokaciji, dok posebnu kategoriju pretrage čine izložbe. Takođe, platforma je napravljena tako da vodi računa o različitim korisnicima. Osim sadržaja koji je interesantan radoznalim internet istraživačima, svaki predmet u svom opisu ima i citat koji se može koristiti prilikom navođenja izvora za potrebe naučnih radnika. Sada sasvim mala, ova platforma će rasti i bogatiti se novim kolekcijama različitih institucija koje poseduje deo onoga što jednim imenom zovemo kulturna baština Novog Sada. BBNS je postavljen u želji da koristi Novosađanima i Novosađankama, kao i onima koji žele da upoznaju Novi Sad. Ujedno čuva kulturnu baštinu Novog Sada i inspiriše sve generacije - rekao je dr Andrej Fajgelj, direktor KC Novog Sada.Postavka postamenataNakon predstavljanja platforme gosti su, pomoću uređaja dostupnih na licu mesta, mogli da je pretraže i da pogledaju postavku postamenata koji su digitalizovani i nalaze se na ovoj platformi.

Ogromno interesovanje... Gosti na prezentaciji
Ogromno interesovanje... Gosti na prezentaciji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track