Pavle Jerinić: Pozorišna publika u Srbiji je voajerska
Foto: Kurir štampano

Intervju, Mlada nada Narodnog pozorišta u beogradu niže uspehe

Pavle Jerinić: Pozorišna publika u Srbiji je voajerska

Pop kultura -
U Engleskoj ljudi aktivnije učestvuju, dok kod nas gledaju komad u mraku, iz svog intimnog ugla, posmatrajući tuđ život na sceni

Krv nije voda!Glumac Pavle Jerinić (27) ima sjajnu godinu iza sebe! U samo nekoliko meseci boravio je u Londonu, na usavršavanju u čuvenom teatru Glob, zaigrao u dve velike pozorišne premijere, i pozajmio je glas liku u animiranom filmu „Šetnja s dinosaurusima“. Mladi umetnik u razgovoru za Kurir govori o boravku u Engleskoj, daljim planovima i svojoj ljubavi prema kendu, koji trenira u slobodno vreme.Odrastao si u Narodnom pozorištu, pored dvojice glumaca, oca Branka i rođaka Branislava Cige Jerinića. Da li si još tada odlučio da postaneš glumac?- Kad sam bio mali, imao sam bezbroj ideja šta bih mogao da budem kad odrastem. U srednjoj školi sam odlučio da probam da upišem glumu jer sam mislio da ništa drugo ne umem da radim. Naravno, tada je to bila zabluda.Nedavno si imao dve premijere, „Srpsku trilogiju“ i „Uspavanku za Vuka Ničijeg“. Kako si zadovoljan reakcijom publike i kritike?- Reakcije su potpuno oprečne, publika voli obe predstave, dok se kritici uglavnom ne dopadaju. Opet, ni jedna ni druga nije pravljena da podilazi bilo kome, pogotovo ne kritici.Kakve utiske nosiš iz Londona, gde si imao prilike da igraš Šekspira u čuvenom teatru Glob?- To je neprocenjivo iskustvo, koje je počelo da se isplaćuje čim sam se vratio u Beograd, igrao Šekspira ili ne.Da li se publika u Engleskoj razlikuje od domaće?- Razlikuje se utoliko što aktivnije učestvuje u predstavi. Oni vole da budu deo performansa i utoliko su prostodušniji. Naša publika je više voajerska u smislu da u mraku, iz nekog svog, intimnog ugla, posmatra tuđ život na sceni.U klasiku „Gospođa ministarka“ uskočio si u ulogu Pere pisara umesto pokojnog Radeta Markovića. Nosiš čak i njegov kostim. Šta ti znači ova uloga?- To je bio moj prvi Nušić, koga obožavam. On toliko toga nudi za igru što još nije otkriveno. Pripala mi je čast da, ma koliko apsurdno zvučalo, uskočim umesto pokojnog velikana Radeta Markovića, koji je igrao i u „Romeu i Juliji“ u Narodnom pozorištu, mojoj prvoj profesionalnoj predstavi 2006. godine.Da li si zaljubljen?- Zaljubljen nisam, osim ako ne misliš na Partibrejkerse, dimljena rebarca na žaru, špricer i fudbal.Plašiš li se da ćete popularnost promeniti i da samog sebe nećeš umeti da prepoznaš?- Ne razmišljam o tome, zapravo, ta slava mi se čini kao veoma daleka i vrlo verovatno nedostižna. Mnogi zaboravljaju da karijera ne traje dve, već 52 godine. Ništa dobro se ne može steći preko noći. Ja svoj put gradim vrlo moralno i principijelno. Ipak, šta god da se čoveku desi, važno je da ostane bez pljuvačke na licu.

Trenira kendoUČI O SAMURAJSKOJ DISCIPLINIKako si se zainteresovao za kendo? Imaš li ambicija da igraš u nekom borilačkom filmu?- Kendo je veština koja je vrlo specifična. Kroz samurajsko mačevanje ne trenira se samo telo, već pre svega um, izdržljivost, volja, disciplina... Mene je naučila, na primer, da mnogo brže i lakše odvajam bitno od nebitnog, što čoveku pomaže da očuva svoj mir. Film? Naravno!

Učitelj glumeO DECI NIKO NE VODI RAČUNARadiš kao profesor u školi glume. Kakva su današnja deca?- Pre dve i po godine, kad sam počeo da predajem u dramskom studiju „Bis“, ispunila mi se velika želja da budem pedagog. Deca su ispuštena, čitave generacije, ali niko ne može da ih krivi. Danas se retko ko bavi decom, pogotovo u srednjim školama. Školstvo i obrazovanje su termini koji nestaju, tako da sam rešio da se bavim bar malim postotkom dece koja će sutra izaći s mojih časova kao bolji ljudi, u nadi da ćemo zajedno biti makar najsitniji kamen koji će možda pokrenuti lavinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track