Atentatom na Ferdinanda i vatrometom Kusta otvorio Kustendorf!
Foto: Zoran Šaponjić

Drvengrad oživeo

Atentatom na Ferdinanda i vatrometom Kusta otvorio Kustendorf!

Pop kultura -
Festival Kustendorf zvanično je otvorila glumica Berenis Bežo, nagradu za buduće filmove Kusturica je uručio iranskom reditelju Asgharu Ferhadu
1 / 5 Foto: Zoran Šaponjić

Ferdinand video Kustu!Kod Kuste ni atentat nije - atentat! Na otvaranju sedmog Kustendorfa Kusturica je sinoć na ulicama Drvengrada, koje su kulisama pretvorene u Sarajevo 1914. godine, od čuvenog istorijskog Sarajevskog atentata na princa Franca Ferdinanda napravio - spektakl!U ulozi princa, Zoran Cvijanović ušao je u Drvengrad praćen zvucima valcera „Na lepom plavom Dunavu“, posipan cvećem, u otvorenoj limuzini, sa princezom Sofijom, preživeo je jedan pokušaj, zatim i bačenu bombu, a onda ga je negde pred crkvom u Drvengradu dočekao Ivan Jevtović, isti Gavrilo Princip...Sunuo je pištolj, odjeknuo je prasak, Franca su prihvatili s kola, mrtvog ili ranjenog, živog, ko će znati, a istog trena Drvengrad je od vatrometa, od konfeta, od silnog bleska koji je poleteo u nebo, od urnebesne muzike sedamdesetih eksplodirao.A Kusta je pričao o caru:- Bio je to car kakvog na svetu nije bilo. Car koji je toliko voleo da ubija životinje da je one ranjene davio sopstvenim rukama - tekla je Kustina priča o Ferdinandu.S vrata drvene crkve sve je to u čudu pratio i iranski oskarovac Asgar Farhadi, pored njega i Spilbergova prva kamera, i on oskarovac - Januš Kaminski.Sedmi Kustendorf otvoren je sinoć na prepunom Mećavniku, obećavajući još jednom neverovatnih, ludih šest filmskih dana u selu pod Šarganom.

Berenis BežoOVAJ FESTIVAL JE KAO I KUSTAU popodnevnim satima juče je u Drvengrad helikopterom sletela Berenis Bežo, glavna zvezda nemog filma „Glumac“. Na helidromu poznatu glumicu dočekao je Kusta hlebom i solju.- Ovaj festival je neverovatan, spektakularan, kao i Emir. Sveo ovo ovde je za mene ludo - poverila se Kuriru Bežoova koji minut pošto je prošetala ulicama Drvengrada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track