Posao u smenama negativno utiče na zdravlje, oštećuje čak 1.500 gena

Naučno dokazano

Posao u smenama negativno utiče na zdravlje, oštećuje čak 1.500 gena

Pop kultura -
Remećenje prirodnog ciklusa od 24 časa kvari ispravan ritam gena, tvrde naučnici

Rad u smenama već duže vreme povezuje se sa mnogim bolestima, a nove studije pokazuju da može da ošteti čak do 1.500 gena. Najveći problem je u tome što se smene stalno menjaju, pa se tako remeti prirodan san.

Ljudi koji rade noćne smene često menjaju dan za noć, a naučnici upozoravaju da to povećava rizik za rak dojke, bolesti srca, dijabetis i druge opasne bolesti.

Remećenje prirodnog ciklusa od 24 časa kvari ispravan ritam gena, tvrde naučnici

Istraživači su učesnike stavili u veštačke uslove, pa nisu imali normalan osećaj kada je dan a kada noć, i imali su dan u trajanju od 28 sati.

Kao rezultat, učesnicima istraživanja se svakoga dana remetio ciklus spavanja za po četiri sata, dok na kraju nisu počeli da spavaju 12 sati kasnije od onoga što je normalno - dakle, potpuno im se obrnuo ritam.

Ispitivanje krvi je pokazalo da je došlo do velikog smanjenja gena koji imaju "cirkadijalni ritam" - ritam koji traje 24 sata. Naime, tih gena je bilo 6 puta manje nego pre ispitivanja.

Profesor Der-Džan Dajk, iz centra za istraživanje sna, kaže da ljudski organizam ima oko 6 procenata gena sa cirkadijalnim ritmom, a takvi geni imaju određeni period u toku dana kada su najaktivniji. Oni geni koji su aktivni danju su odgovorni za imuni sistem, a noćni geni se bave regulisanjem rada drugih gena.

"Ova studija je bila jako bitna, jer sada treba da otkrijemo zašto ti ritmovi uopšte postoje i koje su njihove posledice. Kada ljude stavimo u takve protokole, mi utičemo na veoma bazične procese koji bi mogli da objasne zašto rad u smenama tako negativno utiče na zdravlje ljudi" smatra profesor.

Ljudski organizam ima oko 24.000 gena, od kojih je oko 1.400 ranjivo na poremećaje sna. U studiji je učestvovalo 22 mladih ljudi, sprovođena je u veoma pažljivo kontrolisanim uslovima, a krv im je vađena po nekoliko puta na dan. Istraživanja su pokazala da noćne smene utrostručuju rizik od srčanih bolesti, a rak, depresija, dijabetis, gojaznost i šlog, takođe, se dovode u vezu sa lošim snom. Oko 97 procenata "ritmičnih" gena se poremeti ako nam se poremeti san, ili ako menjamo vremensku zonu, pa nije za čuđenje što se tako loše osećamo kada ne spavamo regularno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track