Na 42. Festu 75 premijernih filmova
Foto: Tanjug

Od 28. februara do 9. marta

Na 42. Festu 75 premijernih filmova

Pop kultura -
Fest će u Sava centru otvoriti premijera domaćeg filma "Top je bio vreo" u režiji Bobana Skerlića, a zatvoriti francuski film, kanski pobednik "Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešiša

BEOGRAD - Na 42. Festu, od 28. februara do 9. marta, biće prikazano 75 filmova iz celog sveta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.

Fest će u Sava centru otvoriti premijera domaćeg filma "Top je bio vreo" u režiji Bobana Skerlića, a zatvoriti francuski film, kanski pobednik "Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešiša.

Novi gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević izjavio je da su pripreme do sada vrlo uspešno obavljene i da sve teče po planu.

"Očekujemo uspešan, dobar i kvalitetan filmski program. Organizatori rade u skladu sa situacijom i okolnostima koje nisu uvek jednostavne, ulažu maksimalan trud", rekao je on. Vukosavljević je najavio da će u narednom periodu Grad kao osnivač "učiniti sa svoje strane koliko god je moguće da beogradski filmski festival ponovo stekne primat u regionu i povrati reputaciju po kojoj je poznat u svetu".

Umetnički direktor Festa Borislav Anđelić istakao je da je, bez obzira na naše materijalne teškoće i osnivanje novih festivala u regionu, Fest i dalje po potencijalu svog programa i publike jedna od najvažnijih manifestacija.

"Imamo konkurenciju, ali i ozbiljnu tradiciju. Fest čuva i nastavlja ideje sa kojima su započeli osnivači, među kojima Milutin Čolić", rekao je on. Anđelić je naveo da se Glavni program (festivalski pobednici, oskarovci, veliki autori) i ciklus Holivud (američki repertoarski film) prikazuju u SC, a u drugim salama jedini takmičarski program Evropa van Evrope, kao i ciklusi Evropa (produkcije i koprodukcije unutar EU), Panorama svetskog filma (daleke kinematografije).

Program U fokusu posvećen je ovoga puta filmovima iz Skandinavije i Rusije, a tu su i programi Fest predstavlja i Fest parti, sa snimkom koncerta "Duran Duran". Domaću kinematografiju, uz Skerlića, zastupa "Mamula" Milana Todorovića, kao i grčko-srpska koprodukcija "Drvo i ljuljaška" u kojoj igra Mirjana Karanović. Tu je i makedonski film "Soba sa klavirom" sa Svetozarem Cvetkovićem.

Podsetivši da se Fest održava u vreme dodele Oskara, Anđelić je najavio čak 18 filmova sa nominacijama za tu nagradu. Selektor Ivan Karl primetio je da je Fest započeo u vreme kada kod nas nije bilo aktuelnih stranih filmova, a da u sadašnje vreme nemamo dovoljno bioskopa.

Ipak, ocenio je on, misija Festa je i dalje ista - da edukuje, zabavi i informiše, jer Fest i tada i sada ima dva korpusa - predpremijere kao veliki izlog za one koji prvi hoće da vide sve najnovije u svetskoj kinematografiji i izbor za sladokusce sa manje poznatim ostvarenjima koja je moguće videti samo na festivalu.Karl je najavio jaku koncentraciju autorskih imena u glavnom programu, sa delima Stiva Mekvina, Žan Mark Valea, Aleksandra Pejna, Stivena Frirsa, Rejfa Fajnsa, Larsa fon Trira, Džima Džarmuša, Vudija Alena, braće Koen...

Među gostima koji su do sada potvrdili dolazak su francuski reditelj Patris Lekont ("Obećanje"), američki autor Kris Eska ("Vraćanje"), Fedor Bondarčuk iz Rusije ("Staljingrad"), nemačka glumica Nadežda Brenike ("Bankledi"), reditelj Kaspar Faundler i snimatelj i producent iz Austrije Peter Resler ("Odlazak na plažu"), reditelj i scenarista iz Grčke Janis Sakaridis ("Divlja patka") i reditelj iz Azerbejdžana Šamil Alijev ("Čovek iz stepe").

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track