Rediteljka Tanja Mandić Rigonat: Političari su krivci za propast srpske kulture

Intervju, režiserka drame "Naši sinovi"

Rediteljka Tanja Mandić Rigonat: Političari su krivci za propast srpske kulture

Pop kultura -
Ivan Tasovac je na potezu. Ne ni kao spasilac ni kapetan broda koji tone, već kao neko ko odlično zna koji su i koliki problemi

Uprkos lošoj situaciji, ona smisao pronalazi u novim komadima.U Narodnom pozorištu sinoć je premijerno izvedena drama „Naši sinovi“ Vojislava Jovanovića Maramba. Rediteljka Tanja Mandić Rigonat govori za Kurir o utiscima nakon prvog izvođenja, stanju u srpskoj kulturi i ministru Ivanu Tasovcu.Otkud interesovanje za „Naše sinove“?- „Naši sinovi“ pripadaju redu najvrednijih dela srpske dramske književnosti. U kontekstu današnjeg vremena, kako društvenog tako i pozorišnog, njena modernost još se jasnije vidi. To je pravi biser i potpuno je neverovatno da nije češće postavljana. Još od studentskih dana bila sam fascinirana i dramom i ličnošću pisca. U predstavu sam uvela i lik Maramboa. Igra ga Milutin Milošević. On je demijurg koji gradi scensku priču.Kako ste birali ostale glumce?- Po intuiciji, po tome ko bi bio najbolja podela za Maramboove likove jarkih boja, žestokih, dubokih emocija, po tome koliko je ko otvoren za istraživanje pozorišnog izraza. Volim da radim s glumcima s kojima sam već radila i s kojima mi se dopadalo da radim. Tri meseca proba su tri meseca naših života i važno mi je s kim taj scenski život delim. Biram glumce koji me inspirišu, koji su otvoreni, zaigrani kao deca, kojima se divim. U podeli je 16 glumaca. Sa osmoro njih već sam radila neke ranije predstave.Prošle godine imali ste premijeru „Gospođe ministarke“. Koja predstava ima više šansi da bude izvedena na Sterijinom pozorju u Novom Sadu?- To je pitanje za selektora, ne za mene. „Ministarka“ je dosad pozvana na prestižni međunarodni festival u Rijeci, kao i na Dane komedije u Jagodini. Ona živi svoj burni scenski život, izvodi se po šest puta mesečno pred prepunom salom, dobila je odlične kritike i veliku ljubav publike. „Naši sinovi“ tek treba da se rode na premijeri pred publikom.Kako komentarišete stanje u nacionalnom teatru povodom izbora upravnika?- Šmira i skandal. Nadam se da će i tome uskoro doći kraj i da će ministar Tasovac okončati taj trostruki cirkus oko konkursa.Ko je krivac za propast srpske kulture?- Apsolutno politika. Familija iz „Gospođe ministarke“. Čovek je samo sredstvo ovde, a ne cilj. Odsustvo istinske svesti o značaju savremenog stvaralaštva. Neiskren i kič odnos prema tradiciji. Papagajsko buncanje o svemu i svačemu, o patriotskoj i antipatriotskoj umetnosti, nepoštovanje znanja, talenta i rada, kabadahijski odnos prema ljudima. Tasovac je na potezu. Ne ni kao spasilac ni kao kapetan broda koji tone, već kao neko ko odlično zna koji su i koliki problemi. Uživao je zasluženi ugled pre imenovanja na mesto ministra i nadam se da će se razumno nositi s našim velikim problemima i očekivanjima.

Oči uprte u njega... Ivan Tasovac
Oči uprte u njega... Ivan Tasovac

TalenatPREDRAG VASIĆ JE DRAGOCEN GLUMACU predstavi igra mladi glumac Predrag Vasić. Kako ste se odlučili baš za njega?- On je autentičan mladi glumac. Rođeni talenat, dragocen, baš kao i dve Jelene (Živković i Blagojević, prim. aut.), koje igraju njegove sestre Linu i Dragu. Deca su dala snažan pečat radu na predstavi. Njihova prirodnost, spontanost i duboka uživljenost u likove za sve nas na probama bili su više nego inspirativni. Deca nisu ukras, imaju velike uloge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track