LEPE I TELENTOVANE: Srpkinje koje su osvojile Holivud

Ponosne na svoje poreklo

LEPE I TELENTOVANE: Srpkinje koje su osvojile Holivud

Pop kultura -
Atraktivne i talentovane glumice našeg porekla grade uspešne karijere u Americi. Koko Ostin stalno ističe obline, ali i poreklo. Stana Katić junakinja serije "Kasl"

I mi glumice za Holivud imamo... Naslovne stranice američkih magazina rezervisane su i za lepotice koje vode poreklo iz Srbije. I pored toga što nisu u samom vrhu ondašnjeg džet-seta, u SAD je sve više popularnih TV lica, "naše gore list".

Tako je pre nekoliko dana jedna od najpoznatijih američkih starleta Koko Ostin na društvenoj mreži "Tviter" ponosno istakla da je Srpkinja! Supruga svetski poznatog repera i glumca Ajs Tija je u odgovoru jednom obožavaocu, na pitanje šta je po nacionalnosti, poručila da je srpskog porekla, baš kao što je to uradila i pre nekoliko godina, kada je na drugoj društvenoj mreži postavila sliku iz devojačkih dana.

"Na ovoj slici sam brineta i imam 14 godina. Mislim da baš i ne izgledam kao Srpkinja. Inače, to je zemlja iz koje su došli moji preci", izjavila je tada Ostinova.

Nekada smo se hvalili srpskim poreklom glumica Katarine Oksenberg, ćerke princeze Jelisavete Karađorđević (Amande Karington iz kultne serije "Dinastija") i Mile Jovović iz "Petog elementa"... Danas, srca gledaoca osvajaju dve veoma popularne TV glumice Stana Katić i Saša Aleksander.

Iako je rođena u Kanadi, glumica Stana Katić je postala prava TV zvezda u Americi. Proslavila se najpre u seriji "24 sata", a zatim i u hit seriji "Kasl" (prikazuje se i kod nas), u kojoj igra glavnu ulogu - detektivku Kejt. Glumila je i u filmu "Zrno utehe", o Džemsu Bondu, iz 2008. godine. Stanin otac je Srbin, poreklom iz dalmatinskog gradića Vrlika, koji je sa suprugom emigrirao u Kanadu još pre raspada Jugoslavije. Osim srpskog i engleskog, Stana tečno govori još tri jezika, a čak je, na njegovo insistiranje, naučila popularnog američkog voditelja Džimija Kimela da psuje na srpskom.

Stana Kaitić, Fotro Rojters
Stana Kaitić, Fotro Rojters

Veoma popularna glumica je i Suzana Drobnjaković, poznatija kao Saša Aleksander. Zbog predugačkog imena, roditelji su joj dali nadimak Saša, po starijem bratu Aleksandru, koji je Suzana prisvojila i kao umetničko ime. Našoj publici najpoznatija je po ulozi agentkinje Ketlin Tod iz serije "Marinci", u kojoj je igrala tri sezone, kao i u mnogobrojnih filmovima. Trenutno igra glavnu ulogu (doktorku Moru Ajls) u izuzetno gledanoj američkoj seriji "Ruzoli i Ajls".

Saša Aleksander, foto Rojters
Saša Aleksander, foto Rojters

Glumica, koja je igrala i u holivudskom blokbasteru "Nemoguća misija 3", kaže da je do kasnog tinejdžerskog doba dolazila u domovinu svojih roditelja, posećivala rodbinu na selu, gde je znala da provede ceo letnji raspust.

"Kada bismo došli u tatino selo, presretali bi nas na ulici i svaki put bi me pitali jedno te isto: "Kada ćeš da se udaš?" Zbunjeno sam im odgovarala da imam samo 15 godina i da nisam došla da tražim muža. U Srbiji, ako se niste udali kao mladi, automatski dobijate epitet usedelice. Moji roditelji su tradicionalni ljudi, tako da sam rasla pod uticajem raznih srpskih narodnih verovanja. Kao maloj stalno su mi govorili: "Nemoj da stojiš pored vrata, udariće te promaja!" Bojala sam se da je "promaja" strašan zli duh koji će doći po mene, a kada sam odrasla shvatila sam da je reč o običnom vetru", priča u šaljivom tonu Saša, koja tečno govori srpski jezik.

Zanimljivo je to da je Saša udata za sina Sofije Loren, Eduarda Pontija, a da je njen otac u Ameriku stigao zahvaljujući upravo slavnoj glumici, čiji je bio krojač.Prava atrakcija u Holivudu poslednjih godina je Srpkinja Ana Aleksander kojoj je pravo ime Ana Katarina Stojanović. Ona je zaludela Amerikance slobodnim seksi scenama u seriji "Chemistry". U američkom sitkomu "The Edžes" igra Srpkinju Tatjanu koja sve vreme priča na srpskom.

Ana Katarina Stojanović, Foto IMDB
Ana Katarina Stojanović, Foto IMDB

Koko Ostin je osvojila publiku rijaliti šouom "Ajs voli Koko", a nekoliko puta se i slikala za "Plejboj". Interesantno, njen suprug je bio među retkim muzičkim zvezdama koje su sredinom devedesetih dolazile u Srbiju. Par se venčao 2001. godine.

"Vi ste iz Hrvatske? Znate li da sam ja iz Srbije", upitala je Koko, kada su joj na crvenom tepihu prišli novinari iz Hrvatske.

Suprug Ajs Ti joj je odmah u šali rekao: "Ćuti! Ubiće te!" Zatim je za hrvatske medije izjavio da ne razume građanski rat u bivšoj Jugoslaviji.

"Sredinom devedesetih nastupao sam u Hrvatskoj. Bio sam zabrinut, jer sam u Zagreb dolazio posle Beograda i nisam znao šta će me dočekati. Iznenadio sam se kada sam video da su u publici isti ljudi, isti narod", rekao je Ajs Ti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track