UGASITE CIGARETU: Danas je Dan bez duvanskog dima

Zabrana pušenja na javnim mestima

UGASITE CIGARETU: Danas je Dan bez duvanskog dima

Pop kultura -
Cilj obeležavanja je skretanje pažnje na činjenicu da raste broj gradova u svetu koji su usvojili i sproveli zakone kojima se zabranjuje pušenje na svim radnim i javnim mestima

Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, ove godine obeležava se pod sloganom "Gradovi bez duvanskog dima".

Cilj obeležavanja je skretanje pažnje na činjenicu da raste broj gradova u svetu koji su usvojili i sproveli zakone kojima se zabranjuje pušenje na svim radnim i javnim mestima.

Stotine gradova u svetu uspešno sprovode zakon kojim se zabranjuje pušenje na svim zatvorenim javnim i radnim mestima, a među njima su i Njujork, Meksiko Siti i Buenos Ajres, podsetio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograda (GZJZ).

U mnogim zemljama, zaštita od izloženosti duvanskom dimu na radnim i javnim mestima postignuta je gotovo u potpunosti zahvaljujući zakonima u gradovima i na lokalnom nivou, kao na primer u Kanadi, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Stručnjaci tvrde da nijedna naučna studija nije utvrdila negativan ekonomski uticaj zakona koji zabranjuju pušenje na javnim i radnim mestima. Dokazano je da ovakvi zakoni imaju neutralan ili pozitivan uticaj na poslovanje, uključujući i one koji posluju u ugostiteljstvu, navedeno je u saopštenju.

U Srbiji još nema nijednog grada bez duvanskog dima, a po definiciji je to grad koji je sproveo zakone kojima se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorima (radnim mestima), svim zatvorenim javnim mestima i javnom prevozu, bez ili sa veoma malo izuzetaka.

Većina građana u našoj zemlji podržava primenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Od usvajanja zakona je porastao broj onih koji su zbog ograničenja mogućnosti pušenja na javnim mestima smanjili broj cigareta, a manje je i onih koji su na radnim mestima i u školama izloženi duvanskom dimu.

Svaki peti građanin Srbije smatra da treba povećati kontrolu primene Zakona kako bi se on bolje poštovao.

Među aktivnostima koje je potrebno sprovoditi u gradovima u Srbiji su potpuna primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, Zakona o oglašavanju i Zakona o zaštiti potrošača, ocenili su stručnjaci GZJZ.

Oni ističu da je potrebno više učiniti da sva javna i radna mesta budu bez duvanskog dima, bez izuzetaka kao što su barovi, kafići i restorani i da se zabrani pušenje na otvorenom, na primer na stadionima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track