Krugovi pokupili nagrade
Foto: Kurir štampano

Međunarodna federacija filmskih kritičara Fipresci

Krugovi pokupili nagrade

Pop kultura -
Pored priznanja za najbolji film, nagrađeni i reditelj Srdan Golubović, scenaristi Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, glavni glumac Aleksandar Berček i posthumno montažer Marko Glušac

Potukli konkurenciju do nogu!U Muzeju Jugoslovenske kinoteke juče je održana tradicionalna dodela godišnjih nagrada srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara Fipresci. Za najbolji film proglašeni su „Krugovi“, koji su pokupili priznanja u još pet kategorija, pa su tako nagrađeni reditelj Srdan Golubović, scenaristi Srđan Koljević i Melina Poti Koljević, glavni glumac Aleksandar Berček i posthumno montažer Marko Glušac.Jedina godišnja nacionalna filmska nagrada u Srbiji, koja se na osnovu glasova eminentnih filmskih kritičara i novinara dodeljuje već dve decenije, dodeljena je i za glavnu žensku ulogu, fotografiju, muziku, scenografiju, kostim, strani film i životno delo.Aleksandar Berček je preuzeo nagradu na veoma duhovit način:- Sremice, nisi sama - doviknuo je Miri Banjac, pa se dodatno našalio:- Nadam se da će sada režiseri i producenti navaliti na mene!

Laureati... Aleksandar Berček i Srdan Golubović
Laureati... Aleksandar Berček i Srdan Golubović

Mira Banjac
Mira Banjac

Mira BanjacSRPSKI FILM DOŽIVLJAVA SVETLE TRENUTKENagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Miri Banjac za ulogu u filmu „Mamaroš“.- Izuzetno sam radosna i počastvovana ovom nagradom. Mislim da su sve nominovane glumice, koje izuzetno uvažavam, zaslužile ovo priznanje. Drago mi je da srpski film konačno doživljava neke svetle trenutke - rekla je Mira.

PosthumnoDINKU TUCAKOVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELONagrada za životno delo posthumno je pripala Dinku Tucakoviću, filmskom reditelju, scenaristi, kritičaru i istoričaru filma, koji je preminuo pre godinu dana, a priznanje je preuzeo direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.- Dinku se 19. februara navršava godina dana od smrti. Verujem da bi bio srećan da je s nama. U ime porodice zamoljen sam da preuzmem njegovu nagradu - istakao je Zelenović.

ČinjeniceOVOGODIŠNJI LAUREATINajbolji film: KrugoviMuška uloga: Aleksandar Berček (Krugovi)Ženska uloga: Mira Banjac (Mamaroš)Režija: Srdan Golubović (Krugovi)Scenario: Srđan i Melina Koljević (Krugovi)Fotografija: Radoslav Vladić (Skidanje)Muzika: Zoran Simjanović (Falsifikator)Montaža: Marko Glušac, posthumno (Krugovi)Scenografija: Veljko Despotović, posthumno (Falsifikator)Kostim: Ljiljana Petrović (Falsifikator)Strani film: Ljubav (Majkl Haneke)Nagrada za životno delo: Dinko Tucaković, posthumno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track