PREKRŠIO PRAVILO JEDNOG DETETA: Kineski reditelj platio kaznu 900.000 evra
Foto: Fonet

Sredstva se sluvaju u budžet Kine

PREKRŠIO PRAVILO JEDNOG DETETA: Kineski reditelj platio kaznu 900.000 evra

Pop kultura -
Džang Jimou koji je priznao da je prekršio zakon o planiranju porodice i da ima više od jednog deteta sa svojom suprugom Ting je platio kaznu od 7,48 miliona juana (900.000 evra)

Kineski reditelj Džang Jimou, platio je kaznu od 900.000 evra zbog kršenja pravila jednog deteta, saopštile su danas kineske vlasti.

Džang, koji je priznao da je prekršio zakon o planiranju porodice i da ima više od jednog deteta, danas je sa svojom suprugom Čeng Ting platio kaznu od 7,48 miliona juana (900.000 evra).

Novac je uplaćen službi Komisije za porodično planiranje. Autor "Kuće letećih bodeža", "Heroj" i "Prokletstvo zlatnog cveta" je u decembru rekao da sa sadašnjom suprugom ima dva sina i jednu kćerku, priznao da je prekršio politiku o jednom detetu i izvinio se.

Neki mediji su preneli da reditelj sa bivšom ženom ima jos jedno dete, a kružile su i glasine da ukupno ima sedmoro dece. Tada su kineske vlasti saopštile da je par Džang "prekršio zakon" i izrazile nadu da će "on pošteno obelodaniti i visinu svojih prihoda", kako bi mu bila odredjena "kazna u skladu sa zakonom".

Džang, koji je režirao i ceremoniju otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008, za svoj rad je osvojio brojna međunarodna priznanja.

Osvojio je, između ostalog, Zlatnog lava na festivalu u Veneciji za film "Priča o Kju Dju", Srebrnog medveda na Berlinalu za "Putovanje kući" i nagradu žirija na Kanskom filmskom festivalu za film "Živeti". Politika jednog deteta u Kini je uvedena 1980, kao privremena mera da se zaustavi demografski rast.

Zahvaljujući zakonu o porodičnom planiranju značajna sredstva slivaju se u budžet Kine - u 2012. od kazne je u 24 provincije naplaćeno ukupno 20 milijardi juana (2,4 milijardi evra).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track