Umrla legenda Holivuda Širli Templ
Foto: Vikipedija

U 86. godini

Umrla legenda Holivuda Širli Templ

Pop kultura -
Širli Templ je svoju bogatu karijeru započela 1932. godine kao trogodišnjakinja, a međunarodnu slavu stekla je dve godine kasnije ulogom Širli Blejk u filmu "Bright Eyes", koji je i pisan za nju. Nakon tog filma, Širli Templ je 1935. dobila posebni Oskar za doprinos filmu

Američka glumica, pevačica, plesačica, diplomata i jedna od prvih svetskih "dečjih zvezda" Širli Templ, preminula je u 86. godini u svom domu, saopštila je njena porodica.

"Do poslednjeg trenutka je bila okružena porodicom i negovateljima. Odajemo joj počast zbog života punog neverovatnih ostvarenja kao glumice, diplomate, naše voljene majke, bake i prabake", navodi se u saopštenju koje je preneo BBC i u kojem piše da je preminula prirodnom smrću.

Širli Templ je svoju bogatu karijeru započela 1932. godine kao trogodišnjakinja, a međunarodnu slavu stekla je dve godine kasnije ulogom Širli Blejk u filmu "Bright Eyes", koji je i pisan za nju. Nakon tog filma, Širli Templ je 1935. dobila posebni Oskar za doprinos filmu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Posle uloga u filmu "Curly Top" i "Hajdi", Širli Templ se našla u centru marketinške mašinerije, pa su širom SAD i sveta prodavale lutke, odeća i drugi artikli sa njenim likom.

Za razliku od današnjih "dečjih zvezda", Templova je delimično napustila industriju u svojim ranim tinejdžerskim danima, na vrhuncu popularnosti, a upisala je još nekoliko uloga da bi 1950. godine, sa 22 godine zauvek napustila film. Kasnije se samo na kratko vratila na scenu, ali na male ekrane.

U međuvremenu se upustila i u poslovne avanture, pa je sedela u upravnim odborima nekoliko velikih kompanija, kada je otpočela i političku i diplomatsku karijeru.

Kao kandidat republikanaca nije uspela da se domogne Kongresa. Ipak, bila je ambasador SAD u Gani (1974) i Čehoslovačkoj (1989).

Takođe, postala je jedna od prvih ženskih javnih ličnosti koja je javno govorila o raku dojke, sa kojim se borila sedamdesetih godina prošlog veka.

Nalazi se na 18. mestu liste ženskih legendi američkog filma Američkog filmskog instituta.

Iza sebe je imala dva braka i troje dece.

http://www.youtube.com/watch?v=WtL51V8ed5g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track