PREVARIO SVET: Japanski Betoven nit je gluv, nit je kompozitor!
Foto: Ap

Izvinio se

PREVARIO SVET: Japanski Betoven nit je gluv, nit je kompozitor!

Pop kultura -
Mamoru Samuragoči se izvinio i rekao da je delimično povratio sluh pre nekoliko godina

TOKIO - Čovek koji je nekada važio za japanskog Betovena priznao je da je delimično lažirao svoj problem sa sluhom, a takođe je otkriveno da on nije autor svoje najpoznatije simfonije, "Hirošima", već ju je napisao - kompozitor iz senke.

Mamoru Samuragoči se izvinio i rekao da je delimično povratio sluh pre nekoliko godina. Skandal je izbio prošle nedelje kada je kompozitor Takaši Nigaki izašao u javnost sa tvrdnjom da je on u proteklih 18 godina pisao muziku za Samuragočija.

Nigaki je rekao da nije mogao više da čuva tajnu pošto je saznao da olimpijac Daisuke Takahaši koristi njegovu "Sonatu za violinu", na nastupu na Olimpijskim igrama u Sočiju. Mamoru Samuragoči se proslavio sredinom devedesetih godina prošlog veka, a najpoznatiji je po simfoniji "Hirošima broj 1", koja je posvećena žrtvama eksplozije atomske bombe 1945. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=fj2Nyj83JsU

Prema njegovoj navodnoj biografiji, ogluveo je u 35. godini, ali je nastavio da komponuje. Njegova simfonija, koja je završena 2003. godine, postala je ogroman hit i prodata je u 100.000 primeraka u Japanu, a nazvana je i Simfonijom nade. Nigaki je u saopštio naveo da je Samuragoči glumio gluvog čoveka i da je znao da se za trenutak zaboravi i počne da razgovara sasvim normalno, kao što je bio slučaj tokom njihovog poslednjeg susreta.

Samuragoči je saopštio preko svog advokata da mu je veoma žao što je izdao svoje obožavaoce, i da za njegovo ponasanje nema opravdanja.

http://www.youtube.com/watch?v=p6ffWlF9NBo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track