Rediteljka Sanja Beštić: Fascinirao me je Luka Mijatović
Foto: Nemanja Novaković

Intervju: Srpska rediteljka koja je osvojila Njujork uspešna u svetu

Rediteljka Sanja Beštić: Fascinirao me je Luka Mijatović

Pop kultura -
Njegova prednost je što je odrastao u inostranstvu. Govori tri jezika i ima mogućnost da igra i u Holivudu i u evropskoj kinematografiji

Sprema velike predstave!Pozorišna rediteljka Sanja Beštić, koja već deceniju živi u Njujorku, konačno će raditi nekoliko projekata u Srbiji. U razgovoru za Kurir umetnica govori o svojim poslovnim planovima vezanim za domovinu, kako je otkrila glumca Luku Mijatovića, sina Predraga Mijatovića i Elene Karić, kao i o predstavama „Merlinka i Džeki“ i „Tesla“.- Pozvana sam da režiram predstavu po tekstu Dejvida Memeta u Zaječarskom pozorištu u saradnji s Ambasadom SAD. Planirano je da tim komadom otvorimo „Dane Zorana Radmilovića“. Probe kreću krajem maja.Kakav život posle premijere ima tvoja predstava „Tesla“ u Njujorku?- Predstava se premestila u London u malo drugačijoj podeli. Imala sam sreću da kroz taj komad prikažem Nikolu Teslu na drugačiji način jer su Amerikanci naučili kroz svoje školovanje da veličaju Edisona. Naišla sam na osudu, ali je kasnije lepo prihvaćena od publike i kritičara.Kako si pronašla Luku Mijatovića koji u predstavi igra kralja Petra?- Luku nisam poznavala iz Srbije. Upoznali smo se nakon izvođenja njegove predstave koju sam gledala u školi glume koju pohađa. U programu sam videla srpsko ime i prezime i povezala da je on sin Peđe Mijatovića. Fascinirao me svojom mladošću i energijom.Da li će on biti pozorišni ili filmski glumac?- On je karakterni glumac, što je najvažnije. Mislim da će se mnogo baviti filmom jer ga kamera voli. Važno je da ostvari u samom početku mnogo uloga u pozorištu. Kad uspostaviš svoje ime na daskama koje život znače, onda te prepoznaju kao odličnog glumca. Mnogo je lakše glumiti pred kamerom nego na sceni. Jednostavnije je glumcima da se bave televizijom i filmom zbog para. Luka ima ogroman potencijal da napravi veliku karijeru. Nas dvoje ćemo ponovo sarađivati na festivalu monodrame u Zemunu. Luka će glumiti na tri jezika - španskom, srpskom i engleskom.Da li je Luka novi Rade Šerbedžija?- Njegova prednost je što je odrastao u inostranstvu. Govori tri jezika perfektno i ima mogućnosti da igra i u Holivudu i evropskoj kinematografiji. Poseduje obrazovanje pored prirodnog talenta.Ima li šanse da komad vidimo na ovogodišnjem Bitefu?- Veoma su male šanse. Budžet je ogroman jer igra 13 glumaca, a mnogo košta i prenos scenografije ili izrada nove. Troškovi su oko 100.000 evra. To je mnogo novca za Srbiju.Trenutno radiš novu predstavu o susretu Džeki Kenedi i Merlin Monro.- Ovo je ljubavni trougao koji nikad nije potvrđen. Bilo mi je strašno da istražim koliko su dve žene bile rivalke jedna drugoj i na koji način. Bavim se njihovim tajnim sastankom, koji se navodno desio i trajao je pola sata. Ima politike i priče o braku i insinuacijama samoubistva ili ubistva Merlin Monro.

Briljirao kao kralj Petar... Luka Mijatović
Briljirao kao kralj Petar... Luka Mijatović

TalenatPIŠE ROMAN U ŠEST RUKUTrenutno pišeš roman u šest ruku sa reperom Marčelom i Davidom Albaharijem.- David je došao na ideju da treba da napravimo jedan eksperiment pošto smo nas troje potpuno različiti kao umetnici. Mi pišući nastavljamo niz jer jedno drugom podvaljujemo kraj na koji treba da se nadovežemo. Glavni junak je žena i oko nje se vrti cela priča. Biće to jedan interesantan roman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track