LAUŠ: Žarko jedva smogao snage da ispriča priču o sebi!
Foto: Damir Dervišagić

Premijera u subotu

LAUŠ: Žarko jedva smogao snage da ispriča priču o sebi!

Pop kultura -
Film je dokument jednog vremena i opomena svima nama, nikako hvalospev o njemu. Žarko nipošto nije želeo film o sebi i pokušavao je dugo da me ubedi da to ne radim, rekla je rediteljka Branka Bešević Gajić

Rediteljka i scenaristkinja Branka Bešević Gajić okupila je prijatelje Žarka Lauševića da ispričaju svoje viđenje tragedije iz 1993, kada je u kafiću u Podgorici, štiteći brata i sebe, glumac usmrtio dva mladića, a jednog ranio.

"Kad sam Žarka prvi put posle njegovog odlaska sa ovih prostora video 2008. godine u hotelu u Njujorku, saznao sam bizarnu stvar - da je on čovek bez identiteta, da nema nijedan validan dokument", ispričao je Dragan Bjelogrlić u filmu, otkrivši time da je inicirao postupak izdavanja dokumenata Žarku.

Na njegove reči u filmu koji će premijeru imati u subotu nadovezao se premijer Srbije, opisujući kako je predao srpski pasoš čuvenom glumcu, dok je rediteljka rekla da je Žarka godinama ubeđivala da naprave priču.

"Žarko je postao oprezan, toliko da se stalno osvrće oko sebe. Tako sam ga doživeo kad sam mu uručio pasoš, koji mu je vratio izgubljeni identitet", ispričao je Ivica Dačič u filmu „Lauš”.

"Film je dokument jednog vremena i opomena svima nama, nikako hvalospev o njemu. Žarko nipošto nije želeo film o sebi i pokušavao je dugo da me ubedi da to ne radim. Ali kad je shvatio da radim dvostranu priču, nije se više protivio i dozvolio mi je da koristim njegove knjige i naracije. Jedva je smogao snage da ispričamo ovu priču", kaže Branka, u čijem je dokumentarcu narator u filmu Bojan Krivokapić, dok Žarka u igranim scenama tumači njegov kolega sa klase Andreja Maričić koji je i montažer.

Reči Branislava Lečića, Irfana Mensura, Slobodana Ćustića, Ljiljane Blagojević, Slavka Štimca i drugih Lauševićevih kolega, ali i uz navode advokata stradalih, osvetlile su nesrećni slučaj i godine „u kojima je gotovo nužno bilo posedovati pištolj“.

Oni otkrivaju da je pred nesreću Žarko dobijao pretnje smrću zbog učešća u zabranjenom komadu o Svetom Savi ali kažu i da su srećni što su konačno ispričali pravu verziju događaja. U neku ruku, akteri filma od javnosti traže oprost za glumca, koji prema njihovim rečima ne planira povratak u Srbiju i Crnu Goru.

http://www.youtube.com/watch?v=8jTRCJK6P_w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track