DŽORDŽ KLUNI ČUVAR NASLEĐA: U smrt zbog umetnosti!
Foto: Beta

DŽORDŽ KLUNI ČUVAR NASLEĐA: U smrt zbog umetnosti!

Pop kultura -
Čuvari nasleđa je peti rediteljski poduhvat Džordža Klunija i predstavlja svojevsrtan iskorak u odnosu na njegove ranije filmove

Novi film reditelja, producenta, koscenariste i glumca Džordža Klunija "Operacija: Čuvari nasleđa" bavi se pričom o ljudima koji su imali za cilj da pronađu milione umetničkih dela koja su nacisti ukrali i zaštite na hiljade drugih od savezničkih bombardovanja.

"To su bili obrazovani, porodični, sredovečni ljudi. Svi oni su napustili svoje udobne domove i žrtvovali život da bi spasli umetnost", kaže Robert M. Edsel, po čijem je romanu iz 2009. snimljen film.

U završnoj fazi rata, kako su se saveznici približavali Berlinu, Hitler je izdao Neronov dekret, naredivši potpuno uništenje nemačke infrastrukture kako je ne bi koristile suparničke snage.

"Hitler je poručio: „Ako ja umrem, uništite sve", mostove, puteve, opremu za komunikaciju, uključujući i umetničko blago koje su nacisti ukrali iz muzeja, crkava i privatnih kolekcija u svom rušilačkom pohodu po Evropi. Oko pet miliona slika, skulptura i drugih umetnina moglo je da bude izgubljeno zauvek. Njihova vrednost je premašivala milijarde, ali kulturni gubitak bio bi neprocenjiv", objašnjava Kluni.

"Čuvari nasleđa" je peti rediteljski poduhvat Džordža Klunija i predstavlja svojevsrtan iskorak u odnosu na njegove ranije filmove.

"Nakon niza ciničnih priča, hteo sam da snimim nešto pozitivno, razgaljujuće, gde dobri momci pobeđuju. U ovom filmu postavljamo pitanje da li je spasavanje umetnosti vredno života. Ja bih rekao da kultura jednog naroda jeste život. Ako jedan narod izgubi kulturu, izgubio je identitet. To je užasan gubitak, koji pogađa u srž", kaže Kluni.

http://www.youtube.com/watch?v=PYdwsQVBGgs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track