Profesori nemo gledali kako đaci vređaju glumce: Antigona, hoćeš li već jednom crći?!
Foto: Narodno Pozoriste

Bahato ponašaje

Profesori nemo gledali kako đaci vređaju glumce: Antigona, hoćeš li već jednom crći?!

Pop kultura -
Najgore je bilo kada su rekli da nije ni čudo što su muškarci u Srbiji pederi, kad nose haljine na sceni, ogorčena je glumica

Atmosfera u sali bila je kao na fudbalskom stadionu ili na koncertu neke folk pevačice. Učenici su vikali, puštali muziku na telefonima, preskakali jedni preko drugih. Vikali su "crkni", "plači", "hoćeš li umreti više?”, kaže studentkinja glume Jana Milosavljević, akter prekinute predstave "Antigona" u SNP-u.

Predstava je prekinuta 15 minuta pre kraja zbog nedoličnog ponašanja oko 800 učenika prvih razreda Ekonomske i Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“. Komad su u okviru projekta „Školska lektira u pozorištu“ igrali studenti glume četvrte godine Akademije umetnosti.

"Od samog početka, njih stotinak je pravilo buku. Najgore je bilo kada su rekli da nije ni čudo što su muškarci u Srbiji pederi, kad nose haljine na sceni", dodaje Milosavljevićeva.

Njihova profesorka, glumica Jasna Đuričić, bila je prinuđena da prekine predstavu.

- Postalo je potpuno besmisleno da glumci ostanu na sceni. Tišine u publici nije bilo ni jednog trenutka. Učenici su preskakli sedišta, vikali... Očekujete da se deca tako ponašaju na ulici, ali ne i u pozorištu. Ovo je samo pokazatelj kuda naše društvo ide - ogorčena je Đuričićeva.

Da apsurd bude veći, u publici su sedeli i profesori novosadskih srednjoškolaca koji tvrde da nikako nisu mogli da ih smire.

"Na početku smo svi seli u prvi red, ali čim smo videli da deca prave probleme rasporedili smo se između njih. Oni jesu pravili buku, to jeste sramota, ali moramo imati u vidu da su to đaci prvih razreda koji uglavnom i ne idu u pozorište. Takođe, predstava je avangradna i donekle moramo razumeti da đacima nije držala pažnju", kaže profesorka književnosti Ljiljana Popović, zamenica direktora Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“.

Niko od učenika neće biti kažnjen niti će snositi posledice za, malo je reći, neprimereno ponašanje.

"U sali je sve vreme bio mrak. Nismo videli ko galami i nismo uspeli da ih umirimo. Sada niko od njih neće priznati da je vikao", dodaje Popovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track