Udruženje dramskih pisaca Srbije nagradilo Bajića za 26 grešaka u "Ravnoj Gori"!
Foto: Printskrin Yt, Zorana Jevtić

Preterana sloboda u tumačenju istorije

Udruženje dramskih pisaca Srbije nagradilo Bajića za 26 grešaka u "Ravnoj Gori"!

Pop kultura -
Greške koje je reditelj Bajić napravio u svojoj seriji mogle su da budu lako izbegnute da se malo vodilo računa

SRBIJA - Glumac, reditelj i dramski pisac Radoš Bajić primio je danas Specijalnu povelju Udruženja dramskih pisaca Srbije za doprinos slobodi stvaralaštva.

Bajiću je ovo priznanje dodeljeno kao dramskom piscu i reditelju televizijske serije "Ravna Gora", koja prema oceni Predsedništva UDPS predstavlja prilog nepristrasnom tumačenju novije srpske istorije.

Postavlja se pitanje, da li je to ona ista serija koja obiluje popriličnim brojem materijalnih i istorijskih grešaka. Ništa to ne bi bilo strašno da se, kako je već ovde navedeno, ne radi o novijoj srpskoj istoriji. Samim tim činjenice su bile lako proverljive i time bi se izbegle greške kojih u ovoj seriji poprilično ima.

Bajić je, mora se priznati, zaista opravdao nagradu u onom domenu gde se spominje "sloboda stvaralaštva". Njegova sloboda u kreiranju serije otišla je toliko daleko da su napravljene materijalne greške koje su mogle biti veoma lako predupređene.

U vezi sa tim evo nekoliko pitanja za dobitnika značajnog priznanja:

1. Da li je bilo toliko teško da se dan bombardovanja snimi na manje olistalim lokacijama, s obzirom na to da sve deluje kao sredina leta, iako je aprilski rat vođen u rano proleće.

2. Da li je bilo toliko teško samo baciti pogled na datume pa videti da je Čiča Draža bradu počeo da pušta u zimu 1941-1942 a ne ko u seriji, gde pukovnik Mihailović već poprilično formirao istu i to pre samog izbijanja rata.

3. Da li je bilo toliko teško proveriti da je Čerčil dobio titulu "sera" tek 1953. godine i da ga samim tim akademik Jovanović u Ravnoj Gori ne može oslovljavati tom titulom. A ako ste mislili da on hoće da kaže "gospodin Čerčil", mogli ste onda da izbegnete nespretno mešanje engleskog i srpskog jezika u istoj rečenici.

4. Da li je bilo toliko teško ne nabaviti sablje za oficire avijacije jer ih oni ni u stvarnom ratu nisu nosili. Izbegla bi se greška a i uštedelo bi se na rekvizitima.

5. Da li je bilo toliko teško pukovniku Draži dodeliti lulu a ne muštiklu. Možda je glumcu i reditelju to bilo svejedno ali pretpostavljamo da pukovniku Mihailoviću nije bilo.

6. Da li je bilo toliko teško da u 6. epizodi kroz kadar ne prođe FAP-ov kamion već bilo koji drugi. Jer te 1941. nije bilo lako naći ovaj model kamiona... Možda zato jer je prvi proizveden tek 1953.

7. Da li je bilo toliko teško da se kupi barem neki polovan atlas Srbije kako ne bi Kaluđerske bare bile dislocirane sa Tare na planinu Maljen.

I da ne idemo dalje... Na svih 26 nagrađenih grešaka...

http://www.youtube.com/watch?v=6beSpb6xj4g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track