REKLAMIRA ORUŽJE: Mikelanđelov David sa puškom u ruci
Foto: Printskrin

Umetnost puno nasilja

REKLAMIRA ORUŽJE: Mikelanđelov David sa puškom u ruci

Pop kultura -
Kompanija Armalajt, mala firma iz Ilionoja, koristi fotografiju Davida - skulpture koju je Mikelanđelo iskelsao iz jednog bloka mermera 1504. godine - u svojoj reklami za AR50A1 pušku

RIM - Italijanski zvaničnici zapretili su tužbom protiv jednog američkog proizvođača oružja koji je u svojoj reklamnoj kampanji Mikelanđelovom Davidu stavio pušku u ruke.

Ministar kulture Dario Frančeskini prvi je pokrenuo inicijativu pošto se u italijanskim medijima pojavila vest o reklami u kojoj se oružje opisuje kao "umetničko delo".

On je na Tviteru naveo da takva slika "krši zakon. Delaćemo protiv američke kompanije koja odmah mora da povuče kampanju".

Kompanija Armalajt, mala firma iz Ilionoja, koristi fotografiju Davida - skulpture koju je Mikelanđelo iskelsao iz jednog bloka mermera 1504. godine - u svojoj reklami za AR50A1 pušku. Reklama je puštena u specijalizovanim magazinima.Direktorka firentinskih muzeja Kristina Asidini nije bila toliko uznemirena koliko ministar.

"Upozorili smo kompaniju da ne koristi tu predstavu", rekla je ona. David je izložen u firentinskom Akademskom muzeju.Asidini je pojasnila da firentinski muzeji ne dozvoljavaju korišćenje svojih umetničkih dela u komercijalne svrhe bez dozvole i da Armalajt nije tražio dozvolu.

Kompanija nije dostupna za komentar a zanimljivo je, piše Rojters, da nisu svi u Italiji protiv kampanje Armalajta."Umetnost je puna nasilja. Menjanje predstava nije novina u savremenoj umetnosti", rekao je kritičar Vitorio Sgarbi.Neki komentatori ukazuju da je 19-vekovni konceptualni umetnik Marsel Dišan Da Vinčijevoj Mona Lizi stavio brkove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track