Lidija Vukićević: Ne postoji cena zbog koje bih prodala sebe
Foto: Aleksandar Jovanovic

Intervju: Glumica se ulogom prostitutke vraća serijama

Lidija Vukićević: Ne postoji cena zbog koje bih prodala sebe

Pop kultura -
Ceni sebe Nije mi potrebna publika, imam ogledala u kući da bih sebe videla i ocenila. Citiraću patrijarha Pavla: „Budi prvo čovek, pa onda šta hoćeš“

Nova uloga - nov izazov.Lidija Vukićević, televizijska i pozorišna glumica, a jedno vreme i političar u Radikalnoj stranci, uskoro će ponovo biti na televizijskim ekranima u novoj seriji „Verka“. Poznata po mnogim ulogama, a posebno kao Violeta iz kultne serije „Bolji život“, Lidija će ovog puta biti prostitutka Ruža.Ponovo ste u glumačkim vodama.- Nikad nisam pravila pauzu u glumi. Ona je moj život i do sada sam bila usredsređena na moju monodramu „Istina“, koju sam igrala po Srbiji. Dok sam pisala tekst, citirala sam vladiku Nikolaja, patrijarha Pavla, izvornu romsku muziku i pesme Mike Antića. To je sklop pozitivnih misli kakvima se i ja vodim u životu. Sada radim na vrlo zanimljivoj seriji „Verka“, u kojoj ću igrati prostitutku Ružu.Kako se osećate tumačeći lik promiskuitetne žene?- Svaki glumac mora da bude advokat svom liku. U seriji je, pre svega, naglašeno pravo prijateljstvo Verke i Ruže, uprkos njenom zanimanju. Ruža je savremena žena koja se time bavi zato što mora i zato što je svesna da je svi muškarci lažu. Ona kaže: „Kad već lažeš, evo ti za to tarifa“. Ovakav profesionalizam kakav je među ekipom u seriji poslednji put sam doživela u „Boljem životu“. Izgubio se takav način rada - glumac je postao radna snaga, zbog čega sam slabo prihvatala uloge do sada. Da bi sve funkcionisalo, moraju da budu dobri međuljudski odnosi, to je vrlo teško, pogotovo u kolektivu kao što je ovaj, a slično je i u politici, mada možda i teže.Da li ste imali problema zbog političke opredeljenosti tokom dobijanja neke uloge?- Bilo je uloga koje nikad nisam dobila upravo zbog toga, ali sam se uvek vodila time da ne postoji cena za koju bih prodala sebe. Nije mi potrebna publika, imam dovoljno ogledala u kući da bih sebe videla i ocenila. Citirala bih patrijarha Pavla, „Budi prvo čovek, pa onda šta hoćeš“.Kakvo je vaše iskustvo koje ste stekli u politici?- U politiku se ne može srcem. A ja to nisam mogla. Ima divnih ljudi i mnogi su mi postali prijatelji, ali moraju da postoje stvari za dobrobit ove zemlje u kojima je potrebno svi da se slože, bez obzira na to kojoj stranci ili mišljenju pripadaju. To je skoro nemoguće i zbog toga sam, između ostalog, prestala da radim taj posao. Nikad nisam izlazila iz svog domena kulture i nisam kritikovala tuđi posao.Kako usklađujete obaveze i majčinstvo?- Moj najveći uspeh u životu su moja deca. Uvek sam se trudila da izgradim otvoren i zdrav odnos sa svoja dva sina. Uvek sam ih vodila sa sobom, na sve predstave gde god da sam ih imala i nikad ih nisam zapostavljala. Nisam posesivna majka, dajem slobodu svojoj deci i cenim njihov izbor u svemu. Mnogo volim njihovo društvo i smatram da su deca danas vrlo inteligentna i dobra s obzirom na to u kakvom svetu tehnologije živimo. Uvek sam ih učila da kao i ja kroz sve idu sa osmehom.

ProfesorkaLIDIJA DRŽI ČASOVE GLUMEKakvi su vaši planovi za dalje osim rada na novoj ulozi?- Otvaram radionicu glume. Uz obradu dela velikih pisaca, radiće se na razvijanju govora, dikcije i izražavanja, što generalno manjka današnjoj omladini. Dok su im deca na časovima glume, mame, a naravno i svi koji to budu želeli, moći će da se rekreiraju u teretani ili da igraju latino plesove, što je takođe jedna od ponuda. Prijemni za glumačku sekciju biće održan 9. marta u prostorijama centra „Vibe“ u Knez Mihailovoj 19.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track