SOLARNI GRAD U NEMAČKOJ: Proizvodi četiri puta više energije nego što potroši
Foto: Printscreen

Otišli korak dalje

SOLARNI GRAD U NEMAČKOJ: Proizvodi četiri puta više energije nego što potroši

Pop kultura -
Ovaj samoodrživi grad je ostvario svoju misiju uz pomoć pametno postavljenog solarnog dizajna i nizova fotonaponskih panela

Iako projekti sa nultom potrošnjom energije postaju sve veći trend u polju zelene gradnje, Zonenšif – solarni grad u pokrajini Frajburg, Nemačka, je otišao korak dalje i postao čist proizvođač električne energije.

Ovaj samoodrživi grad je ostvario svoju misiju uz pomoć pametno postavljenog solarnog dizajna i nizova fotonaponskih panela. Iako se na prvi pogled čini kao jednostavna strategija, specifičnost ovog projekta je integracija solarnog sistema za vreme projektovanja i dizajna, a ne nakon što je već sve gotovo, što je čest slučaj kod raznih projekata širom sveta.

Osim što svojim projektom povećavaju proizvodnju električne energije iz solarnih sistema, nizovi velikih panela služe i kao svojevrsna zaštita od sunca. Sve kuće su izgrađene u skladu sa Passivhaus standardom, tako da solarni sistemi u kućama proizvode četiri puta više energije nego što one troše.

Izgradnja ovog grada je započela kao vizija za bolji život u celoj zajednici. U njemu se uspešno balansira pristupačnost, zelene površine i izloženost solarnom zračenju. Uz fotonaponske panele, sve građevine imaju sisteme za sakupljanje kišnice koja se koristi kao tehnička voda i za zalivanje zelenih površina. U slučaju velikih hladnoća ceo kompleks se greje uz pomoć kotlova na drvne palete, čime se dodatno smanjuje uticaj na okolinu.

Da sve zajedno ne bi bilo previše tehničko i sterilno, sve kuće su obogaćene šarenim i dinamičnim fasadama, krovnim baštama i zelenim površima. Vrtovi i staze povezuju građane, a niz kancelarija i prodavnica dodatno povećava ugođaj života u ovoj zajednici.

http://www.youtube.com/watch?v=MqiDL0_Y3hM

(mojahercegovina.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track