OVO JE SRPSKI VELIKAN: Petar Kralj dobio spomenik u Mileševskoj ulici
Foto: Tanjug

Na rođendan

OVO JE SRPSKI VELIKAN: Petar Kralj dobio spomenik u Mileševskoj ulici

Pop kultura -
Bez obzira šta ko misli, to danas znači, ovaj je bio umetnik. Ovaj je voleo ljude, iako mu je često srce krvarilo zbog neljudskosti. Ovaj se njima radovao tim ljudima i životu bez obzira što je bio zabrinut za stanje svesti i stanje sveta. Ovaj je bio kralj, rekla je glumčeva ćerka

BEOGRAD - Milica Kralj i Milan Caci Mihailović danas su otkrili spomen-obeležje istaknutom filmskom, pozorišnom i televizijskom glumcu Petru Kralju na platou ispred zgrade broj 38 u Mileševskoj ulici.

Na spomen ploči vajara Dragana Dimitrijevića je tekst "Petar Kralj - veliki srpski glumac" uz profil našeg proslavljenog glumca. Na rođendan velikana srpskog glumišta, pored zgrade u kojoj je decenijama živeo poštu su mu odali prijatelji, komšije, porodica.

Ćerka Petra Kralja, Milica, išpričala je kako su prolaznici Mileševske ulice reagovali juče, tokom postavljanja spomen obeležje.

Ona je, vidno potrešena, rekla kako su dva dečaka u prolazu pitala "ko je ovaj?" nakon čega je žena pored njih dodala "Pera?! Pa, on je bio naš".

"Ovaj" je bio naš, a opet nedvojbeno samo svoj.

"Ovaj" je bio glumac. Bez obzira šta ko misli, to danas znači, ovaj je bio umetnik. Ovaj je voleo ljude, iako mu je često srce krvarilo zbog neljudskosti. Ovaj se njima radovao tim ljudima i životu bez obzira što je bio zabrinut za stanje svesti i stanje sveta. Ovaj je bio kralj, bez obzira što je često svoju krunu krio", rekla je ćerka velikana našeg glumišta.

Glumica Tanja Bošković prisetila se da je on bio kralj glume. Mogao je prisutnima da govori telefonski imenik, a da to bude uzbudljivo i zanimljivo. "I najnezanimljija pesma je u njegovoj interpretaciji postajala je jasna, čak poznata", dodala je ona.Glumac Dejan Čavić smatra da je Petar Kralj bio je urbani Beograđanin urbanog Beograda."Bio je ličnost grada. Zato je zaslužio, ne samo glumačkom veličinom svojom, ovaj znamen na Vračaru, naurbanijem tlu Beograda i najgospodskijem, kome po svemu i u svemu pripada. Nisu svi glumci gospoda. Nije ni svaki kralj gospodin. Naš Petar Kralj je veliki gospodin glumac" rekao je on.

Prisutnima su se obratili i o delu i životu Petra Kralja govorili predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović, novinar Aleksandar Lukić, njegove kolege glumci Mirjana Đurđevic i Milan Caci Mihailović.Inicijativu za postavljanje spomen obeležja Petru Kralju pokrenulo je Društvo za ulepšavanje Vračara, a podržala Gradska opština Vračar.Postavljanje spomen obeležja pomogli su i mnogi ljudi dobre volje, koji su poštovali umetnost Petra Kralja - direktor smotre "Mermer i zvuci" Petar Fišeković, livac Mlađa Kremenović, preduzetnici "Šumadija granit", Boban Antonović, Milovan Vulićević i mnogi drugi koji pamte plemenitost i umetnost velikog glumca.

Petar Kralj (1941-2011) veoma rano je pokazao sklonost ka glumi. Gimnaziju je završio u Novom Sadu. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu, a stalni član "Ateljea 212" bio od 1968. do 1979. godine, kada odlazi u slobodne umetnike.Uporedo sa pozorišnom gradio je i filmsku karijeru. Igrao je u filmovima Roj, Hajka, Poseban tretman, Sok od šljiva, O pokojniku sve najlepše, Una, Kako sam sistematski uništavan od idiota, Dogodilo se na današnji dan, Oktobarfest, Boj na Kosovu, Sinovci…

Videli smo ga i u televizijskim delima: Maksim našeg doba, Diplomci, S vanglom u svet, Neven, Babino unuče, Crni dani, Metla bez drške, Bolji život, Srećni ljudi, Kraj dinastije Obrenović i drugim.Nagrada i priznanja je u karijeri Pere Kralja bilo na pretek. Dobitnik je nekoliko Sterijinih nagrada", nekoliko "Ćurana” za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, nekoliko "Zlatnih lovorovih venaca” na festivalu u Sarajevu.Bio je dobitnik nagrade Narodnog pozorišta "Raša Plaović”, prvi dobitnik nagrade "Miloš Žutić”, dobitnik "Zoranovog brka", Oktobarske nagrade grada Beograda, zatim "Dobričinog prstena" - nagrade za životno delo, nagrade za životno delo "Pavle Vujisić" na Filmskim susretima u Nišu, kao i nagrade "Jazavac u džaku” na Teatar festu u Banjaluci i brojnih drugih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track