Spektakl Dubioza kolektiva u Areni

Bend svirao pred oko 12.000 ljudi

Spektakl Dubioza kolektiva u Areni

Pop kultura -
Dubioza kolektiv koncert je počeo pesmom "Volio BiH", sa aktuelnog albuma "Apsurdistan", uspevši da početnom isporučenom energijom uskomeša i raspleše krcat parter i od prve sekunde podigne na noge bukvalno sve posetioce na tribinama

Bend Dubioza kolektiv održao je u subotu uveče svoj najveći do sada samostalni koncert u Srbiji pred oko 12.000 posetilaca u beogradskoj Kombank areni.

Pre kolektiva nastupili su njihovi gosti, novosadski punk titani - Atheist Rap, koji su odsvirali gotovo sve svoje legendarne pesme, a 50 minuta definitvno nije bilo dovoljno vremena za sve što smo od njih želeli čuti.

Dubioza kolektiv koncert je počeo pesmom "Volio BiH", sa aktuelnog albuma "Apsurdistan", uspevši da početnom isporučenom energijom uskomeša i raspleše krcat parter i od prve sekunde podigne na noge bukvalno sve posetioce na tribinama.

http://www.youtube.com/watch?v=G9I761lkPmM

Momci standardno odeveni crno-žute dresove otprašili su potom staru "USA“, a posle naredne tri („One More Time“, Tranzicija“, „Fire“) usledio je kratak predah, tek da se, uz "Dobro veče ljudi" iskreno poruči: "Jao što ste žestoki, nastavite u tom ritmu!". Desilo bi se to, doduše, svakako uz nastupajuće teme "Eurosong", "Firma Ilegal", "Marijuana"...

"Vlast i policija" je, standardno, „podelila“ fanove – dok su jedni izgovarali naslov pesme, drugi bi odgovarali "mito i korupcija". Bez predaha je Dubioza vezala još dva žestoka stariteta "Šuti i trpi" i "Recesija", kao i aktuelnu "Kažu" sa albuma "Apsurdistan" (2013), sa koga su se čuli i "Prvi maj" i kultni "Valter". (Datum za njegovo izvođenje – idealan. Vladimir Perić Valter poginuo je u noći između 5. i 6. aprila 1945, neposredno uoči oslobođenja Sarajeva u Drugom svetskom ratu.)

http://www.youtube.com/watch?v=XZhgL7j5jqI

Posvetu KUD Idijotima oličenu u obradi "Ja sjećam se", Dubioza je izvela uz pomoć Popa i Raduleta iz Atheist Rapa koji su prethodno sa svojom ekipom sjajno odradili posao kao predgrupa.

Nizale su se "KP dom", "Free World", "99%", da bi posle kratkog izleta na Brijune (samo refren), zvaničan deo bio zaokružen uz "Celebrate the Riot" i "Vidi, vidi, vidi".

Urlik publike vratio je Dubiozu na bis koji je protekao u drugačijem, unplugged štimungu. Potpuno prirodan je to zvučni kolorit za "Krivo je more 2", a sa bine su primetili da su upaljači, u romantičnoj slici Arene, bili dominantni u odnosu na mobilne telefone. Došao je momenat i da "Brijuni", sa pomenutim, zaraznim refrenom, dobiju punu verziju, a onda su opet uključena pojačala, za sam finiš.

Najavio je pevač Almir "Kokuza" i malo "potrčao pred rudu" jer je na meniju bio "Blam". Kolege iz benda su to dočekale na prvu – "izblamir’o se". Kao da je osetio da publika u finalu željo očekuje "Kokuza", ali ni to nije bio kraj. Usledio je tek pošto su zaokružena dva sata uz "No Escape" i "Balkan Funk".

Fantastičan zvuk, sjajna rasveta, sve to je sjajno upotpunilo sliku gde je, ipak, ključan element bio, kao i godinama unazad, impresivna količina enegrije koju Dubioza kolektiv uvek emituje sa bine.

http://www.youtube.com/watch?v=ztw5BnGfZWw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track