BUBA U UHU: Igrali smo predstavu u pustinji dok su nas kojoti napadali!
Foto: Damir Dervišagić

Već 43 godine na sceni JDP

BUBA U UHU: Igrali smo predstavu u pustinji dok su nas kojoti napadali!

Pop kultura -
Gostovali smo u Iraku. Nasred nedođije stajala je pozornica osvetljena reflektorima, a oko nas su zavijale životinje, priča Vlasta Velisavljević

Komedija uz koju se raste!Kultna predstava „Buba u uhu“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta privremeno je skinuta s repertoara jer se glavni glumac Nikola Simić još oporavlja od teške operacije. Za popularni vodvilj Žorža Fejdoa u režiji Ljubiše Ristića koji je prvi put izveden pre 43 godine i danas se traži karta više.- Čuo sam se s Nikolom Simićem pre nekoliko dana i dobro je zvučao. Nada se da će opet igrati „Bubu“. Daj bože - kaže njegov verni pratilac svih ovih godina Vlasta Velisavljević.Najstarijem aktivnom glumcu u Srbiji na ovogodišnjem pozorišnom festivalu Nušićevi dani u Smederevu biće uručena nagrada za životno delo, a u razgovoru za Kurir on evocira uspomene na komad koji, eto, igra skoro pola života.Bilo teških dana- Sećam se kad smo „Bubu u uhu“ igrali i 25 puta mesečno! Uvek kad bi ponestalo para u blagajni, uprava bi se setila da je prebaci s male na veliku scenu da bi se nešto zaradilo. Kad je falilo novca da se isplate plate, bilo je: „Dajte da se igra ‚Buba‘“ - objašnjava Velisavljević uz osmeh.Veći deo glumačke podele više puta je menjan, a četverac koji je od premijere u postavi čine Nikola Simić, Rada Đuričin, Branka Petrić i Vlasta.- Nije predstava uvek dobro išla. Napustili su je mnogi - Voja Brajović, Branko Cvejić, Aca Berček i Irfan Mensur. Odlazili su jer njihova estetika nije „Buba“, nego ozbiljna drama. Mi koji smo ostali pronašli smo se.Doajenu srpskog glumišta posebno je krivo što nisu nastupili na nekom velikom takmičenju.Žao mu festivala- Žao mi je što nikad nije otišla na festival. Gostovali smo samo u Ljubljani u revijalnom delu programa. Dobili smo bolje kritike od takmičarskih predstava - ističe Vlasta, koji će, ipak, jedno izvođenje pamtiti do kraja života.- Gostovali smo s predstavom u Iraku. Imali smo izvođenje u pustinji. Deluje nestvarno, ali nasred nedođije stajala je pozornica osvetljena reflektorima, a oko nas su zavijali kojoti spremni da napadnu - otkriva Velisavljević, koga je to sećanje slatko nasmejalo.

Rasuli se... Članovi originalne podele "Bube u uhu"
Rasuli se... Članovi originalne podele "Bube u uhu"

Bolna istinaZBOG LJUBIŠE NISMO U GINISOVOJ KNJIZI REKORDAU istoriji pozorišta ne postoji predstava koja se igra toliko dugo, ali „Buba u uhu“ nije upisana zlatnim slovima.- Krivo mi je što nismo prijavljeni da uđemo u Ginisovu knjigu rekorda. To mi je najveća tajna - kako niko da se seti u JDP da nas prijavi?! Mora da je zbog Ljubiše Ristića, koji jedno vreme nije bio poželjan - objašnjava Vlasta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track