Najnovije vesti

Strategije koje će vam pomoći da zavolite svoje telo
Foto: Shutterstock

Počnite od pozitivnih stvari

Strategije koje će vam pomoći da zavolite svoje telo

Pop kultura
Istina, mnoge od nas sanjaju o tanjim nogama, čvrstoj zadnjici ili zategnutom stomaku. Ali, ako vi krećete sa samokritikovanjem svaki put kada se ugledate u ogledalu vreme je da nešto promenite

Prihvatanje svog tela može da se čini lakšim nego što zaista jeste – ali ove strategije će pomoći da zavolite sebe onakvu kakva jeste.

Istina, mnoge od nas sanjaju o tanjim nogama, čvrstoj zadnjici ili zategnutom stomaku. Ali, ako vi krećete sa samokritikovanjem svaki put kada se ugledate u ogledalu vreme je da nešto promenite.

Mi žene smo same sebi najgori neprijatelji. Konstantno same sebe omalovažavamo, prekritički razmišljamo o sebi, upoređujemo se sa drugima i pokušavamo da se merimo sa nemogućim idealom koji nam nameću modni dizajneri i modni časopisi.

Ali, ni muškarci nisu pošteđeni: istraživanja pokazuju da i muškarci mogu da imaju nisko samopouzdanje i kritičan stav prema sebi jednako kao i žene.

Počnite od pozitivnih stvari, a ne od negativnih i više ćete da cenite ono što imate. To, naravno, ne znači da ćete se odmah zavoleti od glave do pete – voleti svaki aspekt svog tela je preteško i nerealistično. Ali zato možete doći do stadijuma u kojem prihvatate sve aspekte svog izgleda. Evo i kako:

Prestanite da razmišljate negativno:"Prva stvar na koju ljudi usmeravaju pažnju kada pogledaju u ogledalo jeste ono što im se najmanje sviđa kod njih samih", kaže Lesli Heinberg.

Samoomalovažavanje pomalo ruši vaš osećaj vlastite vrednosti. Jednom kad shvatite da to radite – prestanite sa tim! Zapitajte se – da li biste bile tako okrutne da kažete to nekom drugom? Verovatno ne. Zamenite te grube reči sa rečima samoprihvatanja – nečim što biste čuli od bliske i drage prijateljice.

Promenite program, odvratite pogledSvaki dan mediji nas bombarduju sa slikama navodnog fizičkog savršenstva. Prestanite gledati TV tabloide, časopise i reklame zbog kojih se stidite sebe same i vlastitog tela.Kako naše društvo sa jedne strane postaje sve deblje, s druge strane ideali lepote postaju sve mršaviji i mršaviji, pa je i sve veći jaz između onog što nam se servira kako bismo trebali da izgledamo i kako u stvari izgledamo. Zato nije niti čudno što se sve više žena loše oseća u vlastitom telu. Ako vidite reklamu sa predivnom glumicom ili modelom koja ima savršeno čvrstu zadnjicu koju vi nemate još od svoje desete godine života, morate da promenite program.

"Budite svesni da ta snimanja ne traju po cele dane bez razloga. Fotograf može da potroši sate i sate pokušavajući da uslikaju savršen trenutak – a nakon svega toga sledi još i retuširanje fotografija", ističe Heinberg. "Ta predivna lepotica, koja je toliko lepša i mršavija od vas, ne izgleda tako u stvarnom životu. "

Zahvalite koži u kojoj se nalaziteSa godinama većina nas se oseća sve ugodnije u vlastitom telu. Prestajemo da se brinemo o beznačajnim stvarima. Bore, pa čak i strije, postaju karta našeg života. A ako još niste u toj fazi "samoprihvatanja" isprobajte ovo: koliko god čudno da zvuči, pokušajte tom delu tela da napišete pisamce.

Nastavite sa zapisivanjem popisa afirmacija – "Prihvatam svoje telo i težinu kakva je u ovom trenutku", ili, "Moju vlastitu vrednost ne određuju izgled tela, važno je i ono kakva sam iznutra."

(24sata.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...