BEOGRADSKI SINDIKAT: Ko je svedok saradnik, a ko disident!
Foto: Fejsbuk

Kad zatrešti "Svedok"

BEOGRADSKI SINDIKAT: Ko je svedok saradnik, a ko disident!

Pop kultura -
Svedok saradnik je neko ko zapravo ne postoji kao jedna osoba. On svojom pojavom obuhvata mnogo ljudi

Beogradski sindikat na sceni je od 1999. godine. Bez pardova "opeva" vlasti, političare, biznismene, direktore... Jedan od članova, Ognjen Janković, otkriva ko je zapravo svedok iz pesme “Svedok, saradnik” i ko je disident iz pesme “Balada disidenta”.- Svedok saradnik je neko ko zapravo ne postoji kao jedna osoba. On svojom pojavom obuhvata mnogo ljudi, čije su karakterne osobine sjedinjene u tu jednu imaginarnu ličnost. Sedoka svako može prepoznati, on je svuda oko nas – govori Janković.

- Sreća je da ta osoba koja nosi toliko negativnih i loših osobina ne postoji u stvarnosti – nastavlja Ognjen- Ako pratite tok pesme, shvatate da ona objedinjuje period od sedamdesetih godina do danas. Mladim ljudima je potrebno objašnjenje da pesma nije veličanje, nego kritika.- Dešava se da na ulicama Beograda iz skupih automobila trešti ”Svedok “. Pitanje je samo kako ti ljudi shvtaju pesmu. Ona definitivmno nije pisana kao pohvala, već kao sinonim za bolest našeg društva. Hvala Bogu da taj čovek kao jedinka ne postoji.

Na pitanje ko i šta je disident i kakva je bila idejna koncepcija pesme ”Balada desidenta”, član Beogradskog sindikata rado je dao odgovor.- Disident je čovek koji je odbačen od strane društva i sistema. Njegov žal za Beogradom predstavlja metaforu, jer je sam Beograd metafora u pesmi. Može se tumačiti na mnogo različitih načina, neki od njih su da čovek žali za svim šansama koje je propustio u životu, a može se posmatrati i bukvalno kao Beograd koji je vremenom izgubio svoj sjaj – govori Janković.

http://www.youtube.com/watch?v=E5dKuC_G5zk

Telegraf.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track