Upoznajte novi zavodljivi ples - brazilski zuk!
Foto: Tanjug/AP

Nastao na Karibima

Upoznajte novi zavodljivi ples - brazilski zuk!

Pop kultura -
Časove zuka i scene plesa mogu se videti od Sijetla do Njujorka, ali i na festivalskim žurkama u Majamiju i Vašingtonu

Ukoliko volite da plešete neobuzdano, predstavljamo vam novu plesnu atrakciju - brazilski zuk. Iako nije nastao u Brazilu, ali se tamo ukorenio, ovaj ples je mešavina, zabranjene ali usporene lambade, ljubavi i slobode.

Zuk je ples ali i muzički pravac - nastao je na Karibima, primio se u Brazilu i raširio Latinskom Amerikom i Evropom a sada postaje pravi hit i u Americi.

Časove zuka i scene plesa mogu se videti od Sijetla do Njujorka, ali i na festivalskim žurkama u Majamiju i Vašingtonu. Drugi kongres zuka u utorak počinje u Majamiju i očekuju se hiljade ljudi. "Zuk je pravi hit u Evropi, poznat je u Australiji i Južnoj Americi", kaže Hajns, jedan od prvih instruktora zuka u Majamiju.

Zuk je nastao na Antilima početkom osamdesetih. Bend "Kassav" je prvi pravio pesme ovog muzičkog određenja. "Kassav" su nastali u Parizu i kombinovali su tradicionalne karipske ritmove sa sintisajzerima i ritam mašinama.

Reč zuk (zouk) je antilsko-francsko-kreolskog porekla i znači žurka. Ovaj muzički stil brzo se raširio Karibima a popularan je u severnom delu Brazila. Uz ovaj ples, lambada je uzela maha, možda baš zato što je to bio zabranjeni ples, zbog senzualnog uvijanja tela i pokreta kukovima.

Adaptirajući ono što su čuli na radiju, Brazilci su počeli da plešu u stilu lambade ali na sporiju, zuk, muziku.PIako je lambada kao muzički pravac u potpunosti izumrla, ples je nastavio da živi. Plesači su zadržali osnovne elemente lambade, graciozne pokrete telom i okrete glavom. Dok se na Karibima zuk igra dvotaktno u Brazilu se pleše četvorotaktno, uz male pauze između koraka.

"Stilom vrlo podseća na lambadu", kaže Šani Majer, 28-godišnja izraelska plesačica koja je putovanjem kroz Južnu Ameriku upoznala i ovaj ples. Kao profesionalna plesačica otišla je na zabavu u Brazilu gde je upozala ovaj ples i odmah se u njega zaljubila. Kada se vratila u Los Anđeles 2006. godine nije mogla da pronađe škole u kojima bi usavršila ples.

Gledala je mnogo zuk videa na jutjubu i primetila izraelsku zastavu na kongresu zuka u Brazilu i shvatila da se ovaj ples tamo već pleše. Spakovala je kofere i vratila se u Izrael.

"Mislim da nema plesa koji vam daje više slobode. Takođe dopada mi se što se muškarac kreće celim telom, ne samo nogama već i glavom, ramenima, on pleše kompletnim telom", objašnjava Majerova.

Više od decenije zuk se igra na neobičnim mestima i neočekivanim zemljama poput Češke i Švajcarske. Zuk kongresi se u Holandiji održavaju svake godine.

http://www.youtube.com/watch?v=qlMMkxMSxkQ

(Izvor: B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track