Ovo su najgori ljubavni saveti koje su vam dale drugarice
Foto: Shutterstock

Nemojte ih baš uvek slušati

Ovo su najgori ljubavni saveti koje su vam dale drugarice

Pop kultura -
One jesu na vašoj strani, ali ponekad njihovi saveti nemaju smisla

Naravno da volite svoje drugarice - ko bi još posvetio pola sata detaljnoj analizi poruke koju ste dobile od novog dečka, sve ostavio da bi vas tešio kada ste u bedaku ili vam iskreno rekao kako vam stoje te uzane farmerke?

Verovatno se baš njima prvima obraćate za savet po pitanju ljubavnih jada, kada vam poklone mudre reči koje vaše dileme razreše magičnom lakoćom, ali daju i totalno pogrešne savete i time naprave nepopravljivu štetu, recimo, vašem ljubavnom životu.

Pomisao da neko kome toliko verujete može da vas navede na krivi put je uznemirujuća - bilo da to radi namerno ili nehotično. „Često se radi o dobronamernim savetima“, kaže dr Džozef Vajner, načelnik odeljenja za psihijatriju u Univerzitetskoj bolnici Nort Šor u Njujorku. "Možda vam, pošto ne može da vas gleda tako očajne, ili prosto da bi vas oraspoložila, drugarica kaže nešto što misli da biste voleli da čujete. Čak i ako to nije baš najmudriji savet“ (na primer: "Verovatno ti ne odgovara na pozive zato što je izgubio mobilni.“) Druga mogućnost: "Može vam dati loš savet i navesti vas na pogrešan put i iz sopstvene nesigurnosti ili ljubomore prema vama, svesno ili podsvesno“, objašnjava dr Vajner. Evo koji su najčešći pogrešni saveti o pitanjima ljubavi koje drugarice daju, razlozi zašto ih daju i šta bi u takvim situacijama zaista trebalo da uradite.

Sačekaj bar dva dana pre nego što mu uzvratiš poziv. Ohladiće se ako mu budeš previše na raspolaganju.Uzrok lošeg savetaDrugarica koja daje ovako besmislene savete najverovatnije je sama nesigurna po pitanju muško-ženskih odnosa i ne veruje sopstvenim instinktima. „Oseća se samopouzdanije ako se drži određenog skupa pravila, čak i ako se radi o totalnim klišeima“, smatra psiholog Ivon Tomas iz Los Anđelesa. A možda je na ranijim primerima uvidela da nastupate previše direktno, što momke plaši i odbija. „Zato možda pokušava da vas navede da promenite pristup koji ne pali, a da vas pri tom ne povredi otvoreno vam govoreći da ste do sada grešili“, dodaje Tomasova.

Šta bi trebalo da vam kaže?„Zašto bi igrala igre ako ti se momak zaista sviđa? Ako osećaš da tako treba, nazovi ga još danas.“ Činjenica da je on napravio prvi korak već je dovoljno siguran znak da je zainteresovan. Zato, ako ste i vi zainteresovani, nema potrebe za oklevanjem. „Bolje da novu vezu zasnujete na otvorenim i iskrenim odnosima“, tvrdi Tomasova. To naravno ne znači da mu drhtavim rukama pošaljete stotinak poruka na dan samo zato što to u trenutku poželite. Zlatno pravilo za ovakve situacije: javite mu se posle onoliko vremena posle koliko biste očekivali da on vama uzvrati poziv.

Ono što ne zna ne može ga ni povrediti. Ako se desi u drugom gradu - to i nije baš prava prevara.Uzrok lošeg savetaDrugarica koja ohrabruje „švrljanje“ možda projektuje svoj vrednosni sistem na vas, napominje Tomasova. Ona možda voli da „šara“ pa ne može da veruje da neko zaista može biti u fazonu ozbiljne veze. Umesto da se stavi na vaše mesto, ona projektuje sopstvene želje: želi „saučesnicu“ u flertovanju sa drugim momcima. A možda je u pitanju i jedno ružnije objašnjenje: zavidi vam što imate harmoničnu vezu i pokušava da je minira.

Šta bi trebalo da vam kaže?"Nemoj da ga varaš.“ Normalno je da ponekad osetite prolaznu želju da poljubite nekog seksi frajera, ali ako se predate takvim porivima, znajte da prevara može zaista da vam zatruje vezu. Ako ste, međutim, u ozbiljnom iskušenju da uđete u takvu priču, potrebno je da dobro razmislite o svojoj aktuelnoj vezi, upućuje Gilda Karle, autorka e-knjige Šta da radite kada vas partner vara. Ukratko, u tom slučaju jasno je da prvo raskinete vezu u kojoj ste.

Ako do sada već nisi sigurna u to, onda on nije pravi čovek za tebe.Uzrok lošeg saveta"Možda joj se potajno vaš partner već duže vreme ne dopada, a sada napokon ima priliku da to nekako pokaže“, smatra dr Vajner. Zbog njenog neprijateljskog stava moguće je da vas u situaciji krize u vezi posavetuje da je u stvari još više produbite. Ali, razmislite i da li možda pokušava da vam kaže nešto što se pre ustručavala. Možda je ranije sumnjala da ste jedno za drugo, ali nije htela da vam kvari raspoloženje dok ste bili srećni sa njim, pa je sada, kada ste vi sami izrazili izvesnu nesigurnost, odlučila da povede razgovor o tome da li uopšte odgovarate jedno drugom.

Šta bi trebalo da vam kaže?"Otkad osećaš tu nesigurnost?“ Ako vas ta dilema muči tek odnedavno, možda prosto oboje prolazite kroz stresnu, ali prolaznu, fazu u vezi. U tom slučaju nema razloga za previše brige. „Ako, međutim, sumnje i preispitivanja traju mesecima ili i duže, definitivno ima razloga za brigu“, smatra Karleova. Još jedan savet: kada se radi o teškim odlukama, često može da pomogne zamišljanje različitih hipotetičkih situacija. Zamislite da ćete sutra raskinuti. Da li vas ta pomisao ispunjava osećanjem slobode ili žaljenja?

Nemaš razloga za brigu - on te ne bi prevario.Uzrok lošeg saveta"Ako je takmičarski nastrojena prema vama - svesno ili ne - možda vam razvejava sumnje o prevari zato što prosto želi da ostanete u vezi koja ne valja“, objašnjava Tomasova. Na kraju krajeva, ako ste zauzeti, ne mora da se nadmeće sa vama oko slobodnih frajera. A ako je i ona u vezi, oseća se bolje ako je njena veza uspešnija od vaše. S druge strane, možda vas uverava da nema razloga za brigu iz sasvim dobronamernog razloga: ne želi da paničite i nervirate se ako nemate čvrste dokaze za neverstvo. Ne želi da podlegnete večitim tvrdnjama „najboljih“ prijateljica da muškarci uvek varaju žene, pa čak i ako ih vole.

Šta bi trebalo da vam kaže?"Ako stvarno imaš osećaj da te vara, trebalo bi da razgovaraš sa njim o tome.“ Tomasova smatra da je otvoren razgovor najbolji način da rasvetlite situaciju. Smireno mu recite zašto sumnjate u njega i navedite primere (momci najbolje reaguju na čvrste, činjenične tvrdnje). „Verovatno će tvrditi da vam je veran“, kaže Karleova, „ali postoje izvesni znaci koji mogu da vam ukažu da laže“. Znaci za uzbunu: poriče neverstvo sa previše žestine, besan je što sumnjate, odgovara neodlučno i sa oklevanjem ili brzo menja temu. I govor tela može štošta da otkrije: ako se sav uzvrpolji ili izbegava da vas gleda u oči, moguće da je kriv.

Ako to još jednom ponovi, precrtaj ga.Uzrok lošeg savetaTako oštre reči reakcija su na vaše žalbe na njegovo ponašanje. Čak i ako je posredi nešto što vi sami ne smatrate razlogom za raskid, možda ona uviđa da je to obrazac koji se ponavlja i misli da ste nesrećni. „Ako se radi o novom dečku, možda je u pitanju i njena podsvesna ljubomora što toliko vremena provodite sa njim i želja da opet budete singl i posvećujete joj više vremena“, dodaje Karleova.

Šta bi trebalo da vam kaže?"Da li ti je prosto potrebno da se malo iskukaš ili te to stvarno brine?“ Trebalo bi da vam prvo tako opipa puls i sazna da li je to nešto što vas ozbiljno povređuje i da li i inače ima običaj da se bezobzirno odnosi prema vama. Ako nije ni jedno ni drugo, onda nema zaista ozbiljnog razloga za uzbunu, tvrdi dr Vajner.

Ne možeš da raskineš! Šta ako nikada više ne nađeš tako dobrog momka?Uzrok lošeg saveta"Možda vas odvraća od raskida zato što ona sama ne voli da bude singl, pa podrazumeva da je isto i sa vama“, kaže Tomasova. Ili, ako je i ona u vezi, možda ne želi da kvari grupnu dinamiku koja joj odgovara (uživa u zajedničkim izlascima jer se sve četvoro dobro slažete). A možda čak podlo insinuira da niste dovoljno dobri da nađete boljeg dečka

Šta bi trebalo da vam kaže?"Raskid jeste zastrašujuća pojava, ali ako ostaješ u vezi koja te ne ispunjava, i ti i on bićete uskraćeni.“ „Ne treba da se zadovoljiš momkom za koga misliš samo da je OK“, navodi primere Tomasova. A pošto sigurno nećete naći čoveka koji će vas oboriti s nogu dok ste u vezi koja je „onako, nije loša“, bolje ne odlažite raskid i upustite se odmah u rizik traženja onog pravog.

Daj mu malo vremena. Možda je imao neodložne porodične obaveze.Uzrok lošeg savetaZapitajte se da li je moguće da ste toliko kukali što vam “nije poslao ni pismo ni razglednicu” da ste je smorili pa očajnički pokušava da nekako promeni temu. Ili, možda je u pitanju to da jednostavno nema srca da vam direktno kaže da momak nije zagrejan za vas, objašnjavaju psiholozi.

Šta bi trebalo da vam kaže?"Zar ti ne bi bilo lepše sa nekim kome je stalo do tebe i javlja ti se redovno, nego sa tim momkom kome treba nekoliko nedelja da se seti da te nazove?“ Umesto da trošite vreme bistreći da li mu se sviđate ili ne, preuzmite kontrolu nad situacijom i vi procenite da li je on vredan truda.

(cosmopolitan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track