OVO JE AUTORKA PESME UJEDINJENJA: Mladu pesnikinju zovu nova Desanka Maksimović!
Foto: Facebook

Pisala s namerom

OVO JE AUTORKA PESME UJEDINJENJA: Mladu pesnikinju zovu nova Desanka Maksimović!

Pop kultura -
Miljana Stević je autorka stihova koji su rasplakali celu eks-Jugoslaviju

Nova Desanka Maksimović nadimak je Miljane Stević pesnikinje koja je rasplakala ceo Balkan i prostor eks-Jugoslavije!

Pesma "Da ne bude više rata" njeno je delo pisano emocijama, dok su stihovi rasplakali ceo region.Miljana je student srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Novom Sadu. Rođena je tokom rata 1992. godine u Ugljeviku u Republici Srpskoj i u Novi Sad je došla 1992. godine. Pesmu "Da ne bude više rata" napisala je "s umišljajem" - ujediniti narode Balkana.

Podsetiti na veru u Boga, na jedinstvo, to je bila namera pesnikinje, želeći verovatno da "ujedinjenje" bude velika kompenzacija - kamata za sve patnje koje su nas pogodile.Pesmu "Da ne bude više rata" napisala je uz komentar "Pomozimo braći, svi ko jedan"...

Da ne bude više rata

Šapnula je Drina Savi jednu priču o poplavi.- Rešila sam, Savo sestro, da se vrati sve na mesto.Izliću se iz korita, potopiću polja žita.Puteve ću potopiti i krovove sve prekriti.Da podsetim srca mnoga šta je bratstvo, šta je sloga.I granice izbrisaću da izmirim srpsku braću.

Jer tek onda kad izgubi, brat će s bratom da se ljubi.Brat će bratu da pomaže, brat će s bratom da se slaže.I saznaće srca mnoga za jednoga oca - Boga.Da se njemu oni mole i Hrvata, brata, vole.Da poteku sa usana molitve za Muslimana.

I da vole braću borce - Makedonce, Crnogorce.U molitvi svak' pomene braću našu, sve Slovene.Da se brat sa bratom druži, prijateljsku pomoć pruži.U nevolji da se sete jedan drugom da dolete.

To su, Savo, želje moje, da se vrati sve na svoje –Drina reče, pa poteče.Pričekaj me, Drino vodo, poći ću i ja sa tobom.Potecimo mi zajedno, neka budu svi ko jedno.Nek nauče da se vole, Bogu ocu da se mole.Nek se seti brat svog brata, da ne bude više rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track