Vreme smrti opet na sceni
Foto: Dragana Udovičić

Delo Dobrice Ćosića u nacionalnom teatru

Vreme smrti opet na sceni

Pop kultura -
Krajem godine počećemo da spremamo predstavu, a plan je da je premijerno izvedemo u prvoj polovini sledeće godine, kaže Spasoje Ž. Milovanović

Roman o Velikom ratu u novom ruhu!Narodno pozorište kao jednu od velikih premijera za sledeću sezonu priprema novo čitanje romana Dobrice Ćosića „Vreme smrti“. Nekoliko meseci pred smrt i sam pisac sreo se s čelnim ljudima nacionalnog teatra i dao zeleno svetlo da se opet na pozorišne daske postavi njegovo delo inspirisano Velikim ratom. Saznanja do kojih je Kurir došao potvrdio je i v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.Jasan plan- Predstava je u našem planu i programu. Verovatno ćemo krajem godine početi da je spremamo, a plan je da je premijerno izvedemo u prvoj polovini sledeće godine. Traži se reditelj, čeka se novac i sve je još na nivou ideje - kaže Milovanović.On je otkrio da su ljudi koji vode najveću pozorišnu kuću u zemlji posetili Ćosića dok je bio živ kako bi mu izneli predlog da se njegovo kapitalno delo ponovo igra na pozorišnim daskama.

Počele pripreme...Spasoje Ž. Milovanović
Počele pripreme...Spasoje Ž. Milovanović

- Dobrica je bio više nego raspoložen da se naša ideja sprovede u delo. Hteli smo da izbegnemo dosadašnje dramatizacije koje su rađene u JDP. Pokušaćemo da iz ovog vremena pročitamo Ćosićevo delo - objašnjava Milovanović.Raniji životPredstave „Kolubarska bitka i „Valjevska bolnica“ rađene su prema delovima iz romana Dobrice Ćosića „Vreme smrti“, a dramatizovao ih je Borislav Mihajlović Mihiz. Obe su režirali u tom trenutku uveliko afirmisani i zreli reditelji Arsa Jovanović i Dejan Mijač.

O romanuPRIČA O KATIĆIMA I SRBIJIRoman „Vreme smrti“ ima četiri knjige i opisuje jedno od najsudbonosnijih razdoblja u istoriji Srbije - od jeseni 1914. do proleća 1916. Autor slika prilike u Srbiji posle Cerske bitke, Poćorekovu ofanzivu, Kolubarsku bitku, epidemiju tifusa, valjevsku bolnicu i veliku ofanzivu i povlačenje preko Albanije. Junaci romana su članovi porodice Katić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track