MINISTAR KULTURE: Zaštitimo kulturno blago, kradu se slike, skulpture, stari novac, oružje, rukopisn
Foto: Marina Lopičić

Zaštita kulturnih dobara

MINISTAR KULTURE: Zaštitimo kulturno blago, kradu se slike, skulpture, stari novac, oružje, rukopisn

Pop kultura -
Krađama su pogođeni muzeji, sakralni objekti i arheološka nalazišta, a pokazalo se da su bezbednosni uslovi čuvanja muzejskih predmeta i zbirki u većini slučajeva nezadovoljavajući

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas da je kulturno nasleđe u Srbiji sve izloženije krađama, ilegalnoj trgovini i iznošenju iz zemlje i da je jedan od najvećih izazova uspostavljanje bezbednih uslova i mera zaštite tih zbirki.

Krađama su pogođeni muzeji, sakralni objekti i arheološka nalazišta, a pokazalo se da su bezbednosni uslovi čuvanja muzejskih predmeta i zbirki u većini slučajeva nezadovoljavajući, rekao je Tasovac na otvaranju regionalnog seminara "Zaštita kulturnih dobara u jugoistočnoj Evropi".

Prema njegovim rečima, na meti lopova su slike, skulpture, stari novac, staro oružje, rukopisne knjige, fragmenti arhitektonske plastike i, sve češće, etnografski predmeti, a poseban problem je ilegalno iskopavanje značajnih arheoloških lokaliteta.

Tasovac je rekao da veliki broj ustanova kulture nema ili ne sprovodi elementarne mere zaštite kako bi se sprečile krađe umetničkih predmeta i da će biti neophodna edukacija svih "koji ne shvataju kakvu odgovornost imaju u poslu čuvanja nacionalnog blaga koji im je poverila država".

"Samo u vrlo malom broju slučajeva uslovi čuvanja umetničkih predmeta su zadovojavajući, i to je jedan od ozbiljnijih izazova koji se nalazi pred Ministarstvom kulture, ustanovama i drugim partnerima koji treba da budu partneri u toj priči", rekao je Tasovac. On je rekao da je ilegalna trgovina umetničkim blagom dobro organizovan unosan međunarodni kriminal koji se intenzitetom i obimom svrstava iza trgovine narkoticima i oružja i zahteva stalnu koordinaciju delovanja i suprotstavljanja na nacionalnom i međunarodnom nivou. Tasovac je rekao da je u zaštiti umetničkog blaga i sprečavanju ilegalne trgovine neophodna saradnja svih resornih ministarstava, državnih i lokalnih ustanova i službi, kvalitetno zakonodavstvo usklađeno sa evropskim i drugim međunarodnim propisima, kao i razmena iskustva sa svim zemljama. Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio rekao je da su krađe umetničkih dela opasne i da je potreban pravni okvir zaštite međunarodnim normama, prilagođena carinska kontrola i međunarodna razmena informacija.

"Dobra koordinacija nadležnih institucija preduslov je uspeha u ovom poslu", rekao je Denio i dodao da je zahvaljujući razmeni podataka u Beogradu pronađena slika ukradena u Francuskoj, vredna više od 600.000 evra, "Arapi iz Orana" Ežena Delakroa, i vraćena vlasnicima.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković rekla je da se u toj ustanovi čuva više od 400.000 umetničkih predmeta, a da je regionalni seminar o zaštiti kulturnih dobara organizovan kako bi se sagledali najbolji načini za očuvanje tog blaga.

"Radionice o zaštiti kulturnih dobara u muzejima i arheološkim nalazištima kroz saradnju ustanova zaštite, carine, policije i sudstva, omogućiće razmenu iskustva i jačanje veza koje će brigu o kulturnim dobrima podići na još viši nivo", rekla je Borić Breškovićeva.

Narodni muzej u Beogradu organizovao je drugi regionalni seminar o zaštiti kulturnih dobara u jugoistočnoj Evropi, a na skupu učestvuje više od 50 eksperata iz Francuske, Srbije i 10 zemalja regiona, kao i predstavnici Interpola i Svetske carinske organizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track