APIS DAO PIŠTOLJ PRINCIPU:  Mislio sam da od toga neće biti ništa!

Besmrtna mladost

APIS DAO PIŠTOLJ PRINCIPU: Mislio sam da od toga neće biti ništa!

Pop kultura -
To što je Principu i drugovima dat otrov, i što im je naloženo da se posle "izazivanja gužve" ubiju, nije ga mnogo zanimalo

Apis, šef obaveštajne službe srpskog Generlaštaba, nije verovao u uspeh Principa i drugova. Dao im je pištolje da "naprave gužvu", poslao ih je u smrt.

Ko god je hteo da izvrši atentat na nekog velikodostojnika u Austrougarskoj, dolazio je u Beograd po oružje, i tu ga od Apisovih ljudi dobijao.

Hrvat Luka Jukić, rešen 1912. godine da u Zagrebu ubije bana Slavka Cuvaja, sreo se sa Apisom u hotelu "Moskva", i tu mu izložio svoj plan. Apis se složio, i prosledio ga Vojinu Tankosiću.

Tankosić je oružjem snabdeo i Gavrila Principa, Nedeljka Ćabrinovića i Trifka Grabeža.

Iako je bio svestan da bi ubistvo Ferdinanda imalo nesagledive posledice po Srbiju, Apis se nije protivio njihovom slanju u Sarajevo.

Jednom svom drugu o tome je rekao:

"Pravo da ti kažem, ja mislim da od toga ništa neće biti. Nadvojvodu će tako čuvati da se ništa neće dogoditi. Najviše što može da se desi je nekakva gužva, opomena Ferdinandu da je na srpskoj zemlji..."

To što je Principu i drugovima dat otrov, i što im je naloženo da se posle "izazivanja gužve" ubiju, nije ga mnogo zanimalo.

Unutrašnji lomovi, ljubavi, složeni porodični odnosi, organizacija atentata i zakulisne igre špijunskih službi čine sadržaj uzbudljivog i potresnog romana Gavrilo Princip, besmrtna mladost, koji možete pronaći na svim kioscima od ponedeljka 2. juna. Sve osobe pomenute u ovoj knjizi su stvarne i svi događaji istiniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track