NOĆ MUZEJA OTVARA VRATA: U Beogradu na 63 lokacije
Foto: Zorana Jevtić

NOĆ MUZEJA OTVARA VRATA: U Beogradu na 63 lokacije

Pop kultura -
Samo te večeri posetioci Belog dvora moći će da pogledaju maketu Ivana Meštrovića, Vidovdanski hram, koja do sada nije viđena

BEOGRAD - Manifestacija Noć muzeja, 11. po redu, biće održana večeras širom Srbije, a beogradsku publiku očekuje program na 63 lokacije sa više od 70 sadržaja.

Samo te večeri posetioci Belog dvora moći će da pogledaju maketu Ivana Meštrovića, Vidovdanski hram, koja do sada nije viđena. Ta maketa je pravljena za potencijalni najveći pravoslavni hram, tri puta veći od hrama Svetog Save, a koji je bio skriven od očiju javnosti tokom 70 godina prošlog veka.Konak knjeginje Ljubice će biti mesto za sve koji žele da saznaju sve o svadbenim običajima u poslednjih par vekova kroz izložbu "Zdravo bili, mladenci mili!".

Novo groblje će i ove godine biti otvoreno, pa će zainteresovani imati priliku da vide veličanstvene spomenike ili da uđu u kosturnice.Izložba o "Prvom svetskom ratu iz ženskog ugla" biće predstavljena u Konaku kneza Miloša, a na pitanja ko su "slobodni zidari" i koje tajne kriju obredi i simboli masona koji se primenju već stotinama godina odgovori će biti ponuđeni u Etnografskom muzeju.

Originalna scenografija iz filma "Maratonci trče počasni krug" premijerno će biti prikazana u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke gde će ljubitelji filmske umetnosti moći da se upoznaju sa originalnim predmetima Pavla Vujisića, ali i obiđu sobu legata i ostale predmete iz bogatog fonda Muzeja Kinoteke.

Osnivač Noći muzeja Ana Jovanović ranije je podsetila da zbog pomeranja manifestacije, koja je prvobitno trebala da bude održana 17. maja, 10 posto programa izmenjeno, što po njenim rečima nije veliki procenat ako se u obzir uzme broj institucija kulture koji je uključen u Noć muzeja.Zbog nepogoda koje su zadesile zemlju prethodnog meseca, deo programa će biti humanitarnog karaktera, pa posetioci Narodne biblioteke Srbije i Medija centra Odbrana mogu donirati knjige za biblioteku "Vlada Aksentijević" u Obrenovcu.

Svi koji posete Dom omladine Beograda u Noći muzeja mogu priložiti igračke za vrtiće "Dečja radost" iz Svilajnca i "Bambi" i "Kolibri" iz Paraćina, koji su teško pogođeni poplavama.Rimski bunar na Kalemegdanskoj tvrđavi biće pretvoren u "bunar dobrih želja" gde će biti prikupljani novčani prilozi za ljude pogođene poplavama i biće uplaćen na račun Grada Beograda, rekla je koordinator programa Milica Božić Marojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track