DO SADA NIJE VIĐEN: Vidovdanski hram Ivana Meštrovića u Noći muzeja (FOTO)

Jedno od slavnih dela priznatog umetnika

DO SADA NIJE VIĐEN: Vidovdanski hram Ivana Meštrovića u Noći muzeja (FOTO)

Pop kultura -
Samo večeras posetioci Belog dvora mogu da pogledaju maketu Ivana Meštrovića, Vidovdanski hram
1 / 6 Foto: Ivan Meštrovic

BEOGRAD - Kraljevski Dvor i ove godine ponovo je učestvovao u Noći muzeja, i predstavio model Vidovdanskog hrama našeg čuvenog vajara Ivana Meštrovića u saradnji sa Narodnim muzejem iz Kruševca, kao i skulpture iz njegovog kosovskog ciklusa.

Hvaljen i osporavan, uzdizan i huljen, Vidovdanski hram Ivana Meštrovića jedan je od najmanje poznatih slavnih umetničkih i političkih projekata u istoriji Srba i Srbije.

Nastao je u vreme oživljenog i moćnog nacionalnog zanosa, manje od četvrt veka pošto je obnovljena kraljevina i osokoljena srpska državnost proslavila pet stotina godina od Kosovske epopeje. Godine 1911. Srbija je odlučila da ovaj projekat izloži na svetskoj izložbi u Rimu.

Enormna cena takve investicije i izbijanje prvog od ratova 20. veka koji će obeležiti čitavu noviju istoriju Srbije učinili su projekat neostvarivim, a njegova neostvarivost ga je učinila gotovo mitskim.

Još tokom 1915. godine, maketa Hrama sa rimske izložbe upućena je u London, potom u Njujork i tamo je, zaboravljena i gurnuta na začelje interesa u poređenju sa vestima o stanju na frontovima i agoniji dotadašnjeg sveta, nestala!

Godine 1968, kao scena iz filma o otimačima izgubljenog Kovčega zaveta, maketa je pronađena u jednom od magacina njujorških dokova, identifikovana, i prosleđena u Beograd.

Tu je izvršena njena stručna popravka i restauracija, a potom je, u priličnoj tišini, prebačena u muzej u Kruševcu, gde se nalazi i danas.

Tokom Noći muzeja bile su predstavljene i skulpture Ivana Meštrovića iz njegovog Kosovskog ciklusa koje su deo umetničke zbirke Dvorskog kompleksa: skulptura Marka Kraljevića, skulptura Petra Petrovića Njegoša, skulptura Sećanje, mali model sfinge koji se čuva u Kraljevom kabinetu, kao i više postera velikog formata.

Istoričari umetnosti vodili su posetioce kroz izložbu.

Više hiljada gostiju koji su posetili Beli Dvor tokom Noći muzeja imali su priliku da po prvi put vide ova jedinstvena dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track