13 SEKUNDI: Loša bomba produžila život Francu Ferdinandu
Foto: Wikipedia

Besmislena mladost

13 SEKUNDI: Loša bomba produžila život Francu Ferdinandu

Pop kultura -
U tih trinaest sekundi ona je imala vremena da padne na Ferdinanda, da se skotrlja niz zadnji deo njegovog auta, padne pod sledeće vozilo u koloni i tek tada eksplodira. Ferdinandu je to produžilo život za nešto više od sat vremena.

Da je bomba koju je imao Nedeljko Čabrinović bila bolja, Gavrilo Princip ne bi ni morao da puca.

Milan Ciganović 27. maja 1914. godine predao je u bašti kafane "Zlatna moruna" na Zelenom vencu u Beogradu, četiri pištolja i šest bombi Gavrilu Principu i Trifku Grabežu. Bombe su bile starog tipa: posle aktiviranja trebalo je brojati do trinaest pa je tek onda baciti.

Mesec dana kasnije, na Vidovdan, u Sarajevu, Nedeljko Čabrinović hladnokrvno je prišao agentu iz obezbeđenja - koji nije poštovao naredbu da motri na publiku nego se okrenuo da vidi visoke goste - i pitao ga u kojim je kolima Njegovo visočanstvo.

- U trećim - rekao je ushićeni agent, ne okrećući se.

Čabrinoviće je tada iz džepa izvadio bombu, skinuo poklopac i kucnuo u banderu. Ali nije mogao da broji do trinaest, jer bi kolona prošla. Zato je odmah zamahnuo i bacio je. U tih trinaest sekundi ona je imala vremena da padne na Ferdinanda, da se skotrlja niz zadnji deo njegovog auta, padne pod sledeće vozilo u koloni i tek tada eksplodira.

Ferdinandu je to produžilo život za nešto više od sat vremena.

Unutrašnji lomovi, ljubavi, složeni porodični odnosi, organizacija atentata i zakulisne igre špijunskih službi čine sadržaj uzbudljivog i potresnog romana Gavrilo Princip, besmrtna mladost, koji možete pronaći na svim kioscima od ponedeljka 2. juna. Sve osobe pomenute u ovoj knjizi su stvarne i svi događaji istiniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track