SUD: Princip bi zaplakao čitajući knjigu o sebi!
Foto: Nemanja Pančić

Šta javnost kaže o romanu Moce Petrovića

SUD: Princip bi zaplakao čitajući knjigu o sebi!

Pop kultura -
Da mu je devojka Jelena izašla u susret, ko zna šta bi narednog dana uradio. Kad ga je odbila, bio je spreman da puca i na Gospoda Boga, a kamoli na Ferdinanda, kaže Milomir Marić
1 / 4 Foto: Kurir Štampano

Roman „Gavrilo Princip, besmrtna mladost“, nastao iz pera novinara Momčila Moce Petrovića, književni je prvenac izdavačke kuće „Adria Media Srbija“. Knjiga prati sudbine izvršioca atentata na prestolonaslednika Austrougarske Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914, a zanimalo nas je šta o ovom delu misle novinari Mihailo Medenica i Milomir Marić, kao i kantautorka Leontina Vukomanović.

Leontina: Britko i kratko je opisana čitava istorija slobodarskih težnji proste inteligencije
Leontina: Britko i kratko je opisana čitava istorija slobodarskih težnji proste inteligencije

Mihailo MedenicaMOCA JE USPEO U ONOME U ČEMU DRŽAVA NIJEOno što država, nažalost, nije uspela, uspeo je Momčilo Moca Petrović. Istorijskim romanom odao je poštu jednom čoveku, jednoj ideji i idealima, ukopavši je kao krajputaša predrasudama, proizvoljnim tumačenjima, osudama, lažnom svojatanju i besramnom odricanju od čoveka, pucnja, uzroka i posledica. Ono što želim da mislim jeste da bi Gavrilo Princip, kad bi pročitao „Besmrtnu mladost“, ničice pao na kolena, zaplakao, vrisnuo do ponosa i jeda. Što Njegoš kaza: „Blago onom ko dovjeka živi, imao se rašta i roditi.“ Kroz roman Momčila Petrovića Gavrilo Princip, Mlada Bosna, sloboda i nepatvoreni mladalački ideal živeće doveka, ostavljajući zadugo na obalama Miljacke zamišljene istoričare, kvaziistoričare, tumače i pisce koji su se o ovu temu i ovog čoveka samo očešali.

Leontina VukomanovićOVAJ ROMAN JE POPUT FILMAKnjiga je napisana brzim jezikom, poput nekog filma i ne staje ni na ovu ni na onu stranu. Britko i kratko je opisana čitava istorija slobodarskih težnji proste inteligencije. To je njima bilo jednostavno. U život ili u smrt... S aspekta koliko su svi bili premladi, shvataš da je čista ludost bila sve ono što su radili. A da ne govorim o bosanskom mentalitetu u Beogradu, taj segment me je posebno radovao.

Milomir MarićKNJIGA JE PRINCIPOVA PRIVATNA DRAMAKnjiga daje ljudsku dimenziju sudbonosnog događaja za istoriju, ne samo Srbije nego čitave Evrope. Od tada počinje američko doba u istoriji i evropske imperije nestaju u knjigama. Možda je to stvarno teorija zavere vladara sveta koja se ostvarila. U svom romanu Petrović opisuje uglavnom ono što u toku jednog veka istoričari nisu stavili ni u fusnote. To je privatna drama Gavrila Principa, koja je rešena na jednoj klupi u sarajevskom parku noć uoči atentata. Da mu je devojka Jelena izašla u susret, ko zna šta bi sutra uradio. Kad ga je ona odbila, bio je spreman da puca i na Gospoda Boga, a kamoli na Ferdinanda. Tako je u istoriju otišao nevin, kao idealista koji nije uspeo da ostvari životnu ljubav, ali je zauvek ušao u legendu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track