Ivana Dimić (Atelje 212): Poplave u kulturi osetiće se od jeseni
Foto: Zorana Jevtić

Intervju, odlazeća upravnica o pozorištu

Ivana Dimić (Atelje 212): Poplave u kulturi osetiće se od jeseni

Pop kultura -
Vreme je da odem i da gledam svoja posla. Stalo mi je da se malo bavim sobom, a ne da budem hauzmajstor
1 / 3 Foto: Kurir štampano

Ivana Dimić 1. septembra napušta mesto upravnika Ateljea 212.Dramaturg i književnica juče je organizovala oproštajnu konferenciju za predstavnike medija, na kojoj je govorila o svom dvogodišnjem radu i glumcu Branimiru Brstini, koji će je najverovatnije naslediti na čelu ustanove kulture od nacionalnog značaja.- Na mestu direktora sam od 19. novembra 2012, a dužnost ću predati u septembru sledećem upravniku koji bude izabran na konkursu ili Branimiru Brstini, koga sam ja predložila. Nezavisno od mog predloga, iza njega je stalo 28 glumaca iz ansambla. Mi imamo kandidata koji će preduzeti dužnost kao vršilac dužnosti ili će konkurisati.Šta će biti prvi projekat novog upravnika?- Počeli su da rade Nušićevu „Ožalošćenu porodicu“. To nije moj projekat. Verovatno će ga Brstina, kad bude izabran za upravnika, staviti na repertoar i predstaviti kao svoj prvi projekat. Pitanje koncepcije možete postaviti njemu ili Marku Manojloviću, koji će to režirati.

U njega polažu velike nade... Branimir Brstina
U njega polažu velike nade... Branimir Brstina

Kako ocenjujete protekli period i rezultate?- Za dve godine imali smo osam premijera, a od države smo dobili novac samo za dve. Ostavila sam deo novca za onog ko će doći posle mene. Pozorište je potpuno desetkovano. Došle su i poplave, čiji će se talas odraziti na kulturu već od jeseni.A dugovanja?- Poslovala sam domaćinski i uspela sam da stabilizujem pozorište. Bez dugova ću napustiti Atelje 212. Vreme je da odem i da gledam svoja posla. Stalo mi je da se malo bavim sobom, a ne da bude hauzmajstor. Danas se opraštam od svoje karijere duge 35 godina i pozorištem se više neću baviti. Ne mogu više. Upravnik je osoba koju za sve krive i dužna je, a ništa joj se ne priznaje. Ne znam kako sam uspela da vratim dugove koje sam zatekla.

NeuspehMIMI KARADŽIĆU NISAM NAŠLA ZAMENUDa li ste uspeli da na mesto Mime Karadžića primite, po njegovoj želji, neku mladu glumicu?- Nisam. Da je Mima otišao u novembru, kad smo mu pravili oproštajno veče, mogla bih nekog da primim. On je iz Ateljea 212 otišao tek 31. decembra, kad je izašao Zakon o poslovanju, po kojem je zabranjeno zapošljavanje, pa nismo mogli nikog da primimo na njegovo mesto.

Rambo AmadeusSPREMAN ZA SPEKTAKLRambo Amadeus večeras će nastupiti u Ateljeu 212 s programom „Leteći cirkus“. - Govoriću između pesama malo anegdote iz posla, što nemam priliku da radim na koncertima. Pozornica će izgledati kao radionica, a društvo će mi praviti nekoliko mladih glumaca. Biće to improvizacija kao što je radio Zoran Radmilović, koji je postavio taj način opštenja s publikom - rekao je Rambo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track