MISTERIJA O KOJOJ PRIČA CEO SVET: Pikasova slika Plava soba krije nešto potpuno neočekivano!
Foto: Youtube

Majstor nad majstorima

MISTERIJA O KOJOJ PRIČA CEO SVET: Pikasova slika Plava soba krije nešto potpuno neočekivano!

Pop kultura -
Naša publika je gladna za ovim. To je poput detektivskog rada. Daje im pristup za koji mislim da obogaćuje, možda dodaje misteriju dok im u isto vreme dopušta da budu deo sastavljanja slagalice, zaključuje Kosinski.

Podatak o detaljima skrivene slike Pabla Pikasa, medijima je otkriven prošle nedelje. Tokom proteklih pet godina, stručnjaci muzeja Filips Kolekšon, Nacionalna galerija umetnosti o istraživači muzeja Univerziteta Kornel i Vinterthur iz Delavarea, otkrili su jasniji prizor misteriozne slike ispod površine.

Radi se naime o portretu nepoznatog muškarca naslikanog u vertikalnoj kompoziciji."Upravo je zbog ovog trenutaka ono što mi radimo - posebno. Druga reakcija bila je: Ko je on? Sada radimo na tome da odgovorimo na to pitanje", rekla je Patriša Favero, konzervator u muzeju Filips Kolekšon.Doroti Kosinski, direktorka ovog muzeja, kaže da se znanje o Pikasu i načinu na koji je radio može otkriti kroz visokotehnološku saradnju muzeja.

"Naša publika je gladna za ovim. To je poput detektivskog rada. Daje im pristup za koji mislim da obogaćuje, možda dodaje misteriju dok im u isto vreme dopušta da budu deo sastavljanja slagalice", zaključuje Kosinski.Dugo se verovalo da se nešto nalazi ispod te Pikasove slike iz 1901. Infracrveni snimci napravljeni 2008., otkrili su bradatog čoveka, koji je glavu oslonio na ruku s tri prstena. Muškarac na sebi ima jaknu i leptir mašnu.Napravljena je i tehnička analiza slike pa je ustanovljeno da je sakriveni portret Pikaso naslikao verojatno neposredno pre slike "Plava soba"."Nije mogao da priušti novo platno, svaki put kada bi imao ideju za sliku, pa je preslikavao postojeće, a radio je i na kartonu, jer je platno skuplje", objasnila je kustos Suzan Behrends Frank.

http://www.youtube.com/watch?v=XeN4M6_hdKQ

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track